Pensiune în Neamț, cu bani nerambursabili

Cum se poate înființa în 2017 o pensiune turistică, folosind bani nerambursabili? Pentru înființarea unei pensiuni turistice în anul 2017 există cinci programe care acordă finanțare nerambursabilă, disponibile atât pentru mediul urban, cât și pentru mediul rural. Programele de finanțare aflate în derulare în prezent, dar și cele anunțate pentru perioada următoare, permit înființarea unor pensiuni turistice sau agroturistice, indiferent de viitorul amplasament al afacerii , rural sau urban.

Conform Ordinului Autorității Naționale pentru Turism (ANT) nr. 65/2013, ce stabilește regulile de clasificare a structurilor de primire turistică, pensiunea turistică este „o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 15 camere, totalizând maximum 40 locuri, funcționând în locuințele cetățenilor sau în clădire independentă, care asigură în spații special amenajate cazarea turiștilor și condiții de pregătire și de servire a mesei“.

Pensiunea agroturistică este „o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 8 camere, funcționând în locuințele cetățenilor sau în clădire independentă, care asigură în spații special amenajate cazarea turiștilor și condițiile de pregătire și servire a mesei, precum și posibilitatea participării la activități gospodărești sau meșteșugărești“. Amplasarea pensiunii turistice și agro-turistice din mediul rural trebuie realizată pe un teren de cel puțin 1.000 mp, suprafața construită plus suprafața terenului din jurul construcției.

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR) pune la dispoziția celor interesați două tipuri de finanțări nerambursabile pentru înființarea unor pensiuni agro-turistice. Este vorba de submăsurile 6.2 și 6.4. Nu au fost anunțate termene pentru lansarea acestor măsuri de finanțare, termenul așteptat fiind în prima jumătate a anului.

Prin intermediul PNDR 6.2, solicitanții pot solicita o finanțare de 70.000 de euro pentru înființarea unei pensiuni agro-turistice. Solicitantul de sprijin financiar trebuie să fie organizat cel puțin ca persoană fizică autorizată, fiind acceptate inclusiv întreprinderile înființate în anul depunerii cererilor de finanțare.

Sunt acceptate la finanțare doar activitățile noi, pe care solicitantul nu le-a mai desfășurat în trecut. Ajutorul nerambursabil poate fi folosit pentru realizarea clădirii, dotarea cu mobilier și echipamente, plata salariilor și a contribuțiilor sociale, participarea la târguri de profil, realizarea unui site de prezentare, achiziția de mărfuri și materii prime.

La semnarea contractului de finanțare, beneficiarul primește o primă tranșă de 70% din ajutorul total, respectiv 49.000 de euro. Folosind tranșa încasată, beneficiarul are la dispoziție nouă luni pentru demararea proiectului și cel mult cinci ani pentru finalizarea sa. Proiectul trebuie să genereze, până la momentul solicitării tranșei a doua, venituri de cel puțin 30% din valoarea avansului încasat, respectiv cel puțin 14.700 de euro. Astfel, la momentul solicitării celei de-a doua tranșe trebuie să fie îndeplinite toate obligațiile asumate de către beneficiar prin planul de afaceri și contractul de finanțare. Tranșa a doua, în sumă de 21.000 de euro, se va acorda doar în situația în care toate obligațiile au fost respectate, iar societatea a obținut venituri în cuantumul asumat.

Geanina NICORESCU