Patinoar pe terenul de sport din Grințieș

Nu-i vorba de faimoasele programe de realizare a sălilor de sport în sate îmbătrânite, stadioane în pantă, patinoare ori parcuri la țară. E o ințiativă privată locală, o investiție minimă, prin care baza sportivă, deja existentă în comună, să fie folosită tot timpul, indiferent de anotimp. Vara pentru fotbal ori alte sporturi, iarna ca patinoar. O treabă cât se poate de simplă, dar cu mare priză la public, mai cu seamă în rândul tinerilor.

”Trebuia să găsim o întrebuințare și pe timp de iarnă,  pentru baza sportivă din centrul comunei Grințieș. Am scos apa din pârâu  cu motopompa și am turnat-o pe terenul de sport. În mai multe rânduri, ca apa să înghețe în straturi. Am repetat asta, până am făcut gheața de 40 cm. Acum a mai scăzut, a fost mai cald și s-a mai topit gheața, dar de regulă rezistă mult timp, chiar și până în aprilie, uneori. Mai ales că am plecat cu un strat de gheață destul de consistent”, a declarat  Valentin Gheorghiu.

Lacul înghețat bocnă să fie, că patinatorii se adună! E drept, mai puțini la început. Ca să fie mai mulţi, a avut grijă  ”patronul” gheții, Valentin Gheorghiu. Bun cunoscător al atracțiilor pentru cei mici, a știut să-i câştige de partea sa.

”La început, nici unul nu știa să pună o patină în picior. Încet-încet i-am învățat şi tot mai mulți au început să prindă ”gustul” patinajului. Apoi au început să vină și băieții mai mari, flăcăii satelor. Duminica organizăm diverse concursuri. Pentru asta am închiriat mai multe patine de la o firmă de profil din Borsec. La început am ținut mai mult jocuri distractive pe gheață. Să ducă un lighean cu apă dintr-o parte în alta a patinoarului, de exemplu. Ca treaba să fie bine dusă bine până la capăt , am realizat și podiumul  pentru premiere. Ceva mai rustic, am tăiat ”rondele” din trunchiuri de copac. Le-am făcut și diplome la primărie, le-am daț și câte o bombonică. Copiii au fost și sunt  foarte încântați. Eu am fost maistru-instructor la Școala Grințieș, cunosc foarte bine elevii, știu cum să lucrez cu ei, m-am și atașat de ei”.

Acum, baza sportivă  ”freamătă” non stop. Astfel poate reînvia şi tradiția sporturilor de iarnă din comuna Grințieș. Echipa de schiuri a profesorului Vasile Rășchitor a dus faima localității în toată țara, peste tot pe unde se țineau astfel de competiții, schiorii de la Grințieș ocupau primele locuri. De ce nu s-ar putea spune același lucru și de patinatorii din Grințieș?