Părintele Iustin: Poporul român este un popor biruit!

03/06/2013

Mitropolitul-Teofan-in-fata-chiliei-Parintelui-Justin3

* Vineri a fost o nouă slujba de Sfântul Maslu oficiată la Petru Vodă de IPS Teofan * Mitropolitul Teofan către Părintele Iustin: „Pentru poporul român, ce cuvânt lăsați, părinte?” * Părintele Iustin: „Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare!”

 

Poporul român este lovit și hărțuit din toate părțile și nu are un „stăpân” (în sens de lider, nu de asupritor) care să-i poarte real de grijă – acesta e mesajul semnal transmis vineri, de la Mănăstirea Petru Vodă, de Părintele Iustin Pârvu.

Cuvinte grele dar pline de miez, precum „popor biruit, pizmuit, forțat” au fost spuse acum câteva zile chiar în fața IPS Teofan, venit să oficieze o nouă slujba de Sfântul Maslu la chilia de la Patru Vodă unde miercuri fusese mutat Duhovnicul.

Mitropolitul Moldovei a ajuns la Petru Vodă vineri seara, la ora 17 – după cum informează site-ul Mănăstirii și chiar el a avut inițiativa de a obține, de la părintele Iustin câteva cuvinte pentru „popor” și pentru „arhierei”. Slujitorilor Domnului, fostul stareț de la Petru Vodă le-a cerut răspundere, acțiune,  hotărâre și „să stăm drepți în fața lui Dumnezeu”.

  •  * Pentru popor? Un cuvânt greu!

Parintele-Justin-1997-foto-Marius-Caraman-708x1024

Mitropolitul Teofan: – Pentru poporul român ce cuvînt lăsaţi, părinte?

Părintele Justin: – Poporul român… pentru poporul român este un cuvînt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit şi forţat, împins, fără stăpîn. Poporul e fără stăpîn, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menţine într-o unitate, aşa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată, în care…

  • *Pentru arhierei? Cu răspundere în fața lui Dumnezeu

 Mitropolitul Teofan: – Ce să le spun fraţilor arhierei: prea-fericitului, fraţilor arhierei din Sfîntul Sinod?

Părintele Justin: – Au o răspundere cum nu a existat şi nu există în lupta aceasta a noastră duhovnicească. Nu există o potrivire pe care să o aduci, să se facă o comparaţie în periodul istoric cu ceea ce a fost şi ceea ce este în istorie şi toate celelalte care vor veni. Dar dacă noi sîntem… în starea aceasta de sărăcie, de lipsă, de mizerie, de prigoană… Ei trebuie să trăiască o vreme de prigoană care n-are soluţie, nu există … rezoluţii şi situaţii. Din noaptea aceasta şi pînă mîine noapte să rezolvăm problemele pe planul cel duhovnicesc, spiritual şi administrativ. Dacă nu va exista această unitate şi înţelegere, atunci nu putem face nimic. Nu putem face nimic. Să fim mulţumiţi, bucuroşi, să stăm drepţi, chivernisitori, cu răspunderea înaintea lui Dumnezeu de ceea ce am realizat, cîte le-am făcut în viaţă. Dumnezeu să-i ocrotească.

  •  Sănătatea, tot fragilă

Starea de sănătatea a Părintelui Iustin este descrisă, în continuare, de reprezentanții Mănăstirii Petru Vodă cu maximă precauție.

„Astăzi, Vineri, 31 Mai a.c., după terminarea Sfintei Liturghii, părintele stareţ s-a împărtăşit cu Sfintele Taine şi s-a odihnit cîteva ceasuri. Pulsul i-a fost stabil şi respiraţia bună”, informează siteul mănăstirii. Cu o zi în urmă însă au fost momente mai delicate: „Joi, 30 Mai a.c., starea de sănătate a Părintelui Justin Pârvu a rămas neschimbată, adică destul de fragilă, pe fondul unei mari slăbiciuni trupeşti. În chilia sa de la Mănăstirea Petru Vodă părintele a petrecut neîncetat în rugăciune, ascultînd slujbele şi odihnindu-se. Spre seară a avut cîteva momente de insuficienţă respiratorie, pe fondul umezelii din atmosferă, dar au putut fi depăşite cu bine spre miezul nopţii, după dezumidificarea aerului din chilie”.

D.V.

(sursa foto – site manastire Petru Voda)

Preoti-citind-rugaciuni-in-chilia-Parintelui-Justin

Sf.Maslu-in-fata-chiliei-Parintelui-Justin

 

 

 

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. brustureanu 02/06/2013 la 18:09 -

    cat adevar in cuvintele parintelui iustin– poporul roman hartuit , furat , ingenuncheat , obidit, umilit etc nu avem un conducator care sa puna piciorul in prag hraparetilor din intreaga lume , basescu ne-a tarat in mocirla europei pentru a se da mare , darsa facut mic , este urat de tot poporul , este un criminal ce a facut un genocid lent asupra poporului roman !!!

    ADMIN – am aprecia daca macar la comentariile de pe acest subiect ar fi lasate deoparte rafuielile evident politice. Daca dvs. apreciati ca guvernarile din 90 pana in 2004 au fost perfecte si ca ce se intampla in Romania de un an de cand USL e la guvernare e ideal, ok. Va puteti exprima aceste ganduri la textele cu subiecte politice. Va multumesc pt intelegere.