Parchetul judeţean are doar jumătate din procurorii necesari

* Abia la primăvară dacă se „dezgheaţă” posturile

Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ funcţionează cu jumătate din numărul de procurori prevăzuţi în schemă. Schemă care este limitată, de ani de zile, de posibilităţile de finanţare bugetară. Din 4 funcţii de conducere doar două sunt ocupate, iar din 11 posturi de execuţie 6 sunt vacante.

La conducerea secţiilor de urmărire penală şi la cea judiciară sunt doi procurori cu delegaţie, procurorul Stelian Olteanu şi respectiv procurorul Virgil Cornea. Funcţiile sunt vacante de vreo trei ani, dar până acum nimeni nu şi-a manifestat dorinţa de a le ocupa, deşi procedura este relativ simplă şi constă într-un interviu susţinut în faţa membrilor comisiei de examinare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Din celelalte posturi de execuţie din parchetul judeţean sunt ocupate doar cinci. Procurorii în exerciţiu erau sprijiniţi în activitate, până săptămâna trecută, de trei procurori delegaţi la Piatra Neamţ. Dar Gabriel Pătrănoiu s-a calificat, după un interviu, pentru un post de procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată Galaţi, şi astfel a ajuns mai aproape de oraşul lui natal, Brăila. Au rămas, astfel, doar procurorul Liviu Ionaşcu, delegat de la DNA Bacău după ce anterior şi-a mai desfăşurat activitatea, ani buni, tot la Parchetul Neamţ, şi procuroarea Antonela Ciocoiu de la Parchetul Piatra Neamţ.

„Facem faţă destul de greu în activitatea de zi cu zi, în condiţiile unui număr atât de mic de procurori”, a declarat procurorul Virgil Cornea, purtătorul de cuvânt al Parchetului judeţean Neamţ. „Ne confruntăm cu o lipsă acută de personal de prin 2009, au mai fost organizate concursuri de Consiliul Superior al Magistraturii, dar n-au fost candidaţi care să dorească să vină la Neamţ şi de-acum poate la primăvară să fie organizat un nou concurs pentru funcţiile de execuţie. Mai avem doi colegi care lucrează la noi prin delegare, dar tot este greu având în vedere volumul mare de muncă”. Probabil că nu toate cele 6 posturi de procurori vor fi ocupate în primăvară. Până atunci, o parte din dosare sunt preluate spre instrumentare şi soluţionare inclusiv de prim-procuroarea parchetului şi adjuncta acesteia. Cu toată lipsa de personal, activitatea unităţii a fost apreciată de către şefii ierarhici de la Bacău.

Şi unităţile din Piatra Neamţ şi Bicaz ar mai avea nevoie de personal, dar aici este vorba doar de câte un post vacant.