Paralizaţi de frig, boschetarii aglomerează Urgenţa

caz social

* Echipajul de la UPU cere autorităţilor să grăbească înfiinţarea unui adăpost pentru oamenii străzii

* Un bătrân găseşte, uneori, găzduire pe la mănăstiri, la slujbele de noapte

* În spital este căldură de săptămâna trecută

Odată cu venirea frigului, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului judeţean din Piatra Neamţ devine adăpost de noapte pentru oamenii străzii. Echipajele Ambulanţei au avut, deja, primele solicitări, aum două zile, când trecătorii au chemat salvarea pentru două persoane fără adăpost, găsite căzute pe stradă, în zona pieţei centrale.

„Ne gândim cu groază că acesta este doar începutul şi urmează o avalanşă de cazuri sociale, în condiţiile în care, deocamdată, nu există un centru social pentru găzduirea, pe timp de noapte, a persoanelor fără adăpost”, ne-a declarat Lavinia Filimon, asistentul social de la UPU.

Oamenii străzii aglomerează Urgenţa, ocupând paturile, şi aşa puţine, destinate pacienţilor aduşi în triaj cu afecţiuni acute. Ieri dimineaţă, unul dintre cei doi sărmani care au clacat pe fondul foamei şi al frigului îndurat pe străzi spunea că nu se poate ridica din pat, că ar mai sta un pic la spital. Efectiv nu avea unde să plece. Noaptea trecută a stat la slujbă, la mănăstirea Bistriţa, iar dimineaţa a plecat spre oraş, cu 7 lei în buzunar, bani primiţi de la un călugăr. La cei 70 de ani ai săi, Gheorghe Buşu stă pe străzi pentru că, spune el, nu mai este primit în casă de sora sa, care locuieşte în Dragomireşti. Mai stă aciuat pe la mănăstiri, unde primeşte câte un blid de mâncare caldă, iar în unele nopţi îşi găseşte loc printre enoriaşii care stau la slujba de noapte. Dimineaţa, îşi ia bocceluţa şi pleacă. Unde vede cu ochii.

Asistenta socială de la Urgenţe a subliniat faptul că medicii din UPU vor începe demersurile pentru a solicita autorităţilor să grăbească amenajarea unui spaţiu destinat găzduirii pe timp de noapte a persoanelor fără adăpost, pentru că iarna e departe doar calendaristic. Astfel de persoane cu organismul tarat de suferinţe cronice şi cu imunitate scăzută din cauza condiţiei sociale precare ajung foarte repede victime ale răcirii vremii.

Pe fondul temperaturilor extrem de scăzute din ultimele zile, conducerea spitalului judeţean a decis pornirea centralei termice, câteva ore dimineaţa şi seara. Practic, de săptămâna trecută, sunt încălzite saloanele, sălile de operaţii din spitalul nou, tot spitalul vechi şi secţiile contagioase, dermato-venerice şi oncologia, între orele 5-10 şi 20-24. Secţiile de pediatrie şi psihiatrie, care au centrale proprii,  sunt încălzite încă din septembrie. Noua secţie de maternitate are, de asemenea, sistem propriu de încălzire, ultramodern, pus în funcţiune tot de luna trecută.

Inginerul Constantin Neacşu, şeful compartimentului tehnic de la spitalul judeţean, ne-a declarat că este posibil ca intervalul orar în care este furnizată căldura să crească de la zi la zi, în funcţie de răcirea vremii.

 

Geanina NICORESCU