Până în 2020 nici un copil în centrele de plasament

adoptii

DGASPC Neamţ face propuneri pentru uşurarea procedurii de adopţie

Până în 2020, niciun copil român nu va mai fi instituţionalizat în centre de plasament. Cel puţin aşa declara, acum câteva zile, ministrul Muncii şi Familiei. Rovana Plumb a precizat că lucrează la un proiect în acest sens, un prim pas fiind adoptarea, în Parlament, a unei legi prin care copiii sub trei ani să nu mai poată fi instituţionalizaţi. Potrivit ministrului, aceşti copii urmează să fie reintegraţi în familiile biologice, adoptaţi sau încredinţaţi unor asistenţi maternali. La nivelul judeţului Neamţ se fac deja paşi pentru îndeplinirea acestui deziderat.

„Este vorba despre o ţintă nobilă, pentru că aceşti copii urmează  să meargă în familii sau în alternative de tip familial. Practic, centrele rezidenţiale cu foarte mulţi copii vor fi înlocuite cu apartamente sau căsuţe. De exemplu, avem la Roman 12 apartamente, în care stau 5 sau 6 copii, în grija unui supraveghetor. De asemenea, copiii  vor merge în plasamentele familiale, asistenţii urmând a se bucura de mai multe drepturi. Considerăm că  este o soluţie ideală pentru aceşti copii, căci ei cresc cel mai bine într-un mediu familial”, ne-a declarat Dan-Marian Lospa, director adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

 

Procedurile de adopţie vor fi simplificate

 

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a anunţat, pe 2 iunie, cu ocazia Zilei Naţionale a Adopţiei, că termenele şi procedura de adopţie a copiilor se vor reduce şi simplifica, astfel încât numărul copiilor adoptaţi să crească. În cursul lunii viitoare, reprezentanţii tuturor Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară se vor întâlni, la Bucureşti, cu ministrul Rovana Plumb, pentru a căuta soluţii în vederea uşurării procedurii de înfiere.

„În cadrul acestei întâlniri, ne vom spune părerea despre legislaţia în vigoare, venind cu propuneri legate de eventualele modificări ce ar trebui făcute. În momentul de faţă, procedura este greoaie, pentru că numărul copiilor adoptabili este mic. Un copil devine adoptabil când toate rudele până la gradul 4 renunţă la el.  Se face un raport de consiliere, iar rudele trebuie să declare că nu se pot ocupa de copil. Dosarul se trimite la instanţă, iar instanţa cheamă iar toate rudele. Şi se întâmplă, în multe cazuri, ca unele rude să se răzgândească, hotărând în instanţă că doresc să crească acel copil.”, spune directorul Dan-Marian Lospa.

 

Adopţia unui copil, decisă de calculator

 

În momentul de faţă, a înfia un copil este un demers extrem de anevoios. Cea mai mare problemă o reprezintă modalitatea prin care se face potrivirea teoretică între copiii adoptabili şi adoptatori. Sarcina revine Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), respectiv unui soft de calculator care caută mai multe variante pentru fiecare copil în parte și transmite o listă cu maximum zece familii adoptatoare din toată ţara, către direcția de la domiciliul copilului.

„Noi trimitem lista cu persoane sau familii atestate ca adoptatoare la Bucureşti şi lista cu numele copiilor pe care instanţa i-a declarat adoptabili. Calculatorul din Bucureşti face apoi potrivirea iniţială, în funcţie de preferinţele adoptatorului şi de copiii adoptabili. Pentru că procedura este anevoioasă, dorim să propunem următorul lucru: copiii din Neamţ să fie potriviţi cu părinţii din Neamţ. Avem în jur de cinci copii adoptabili, iar familii – vreo 20 – 30. Însă, chiar şi în aceste condiţii, şansa ca o familie să înfieze un copil ar fi un pic mai mare, decât la nivel naţional”, a adăugat Dan-Marian Lospa.

În momentul de faţă, în sistemul de protecţie specială din România sunt peste 61.700 de copii, însă la jumătatea lunii mai 2014 erau adoptabili doar 3.416 copii, inclusiv cei aflaţi în etapa de potrivire şi încredinţaţi în vederea adopţiei. La nivel naţional, anul trecut au fost adoptaţi doar 738 de copii, potrivit unui comunicat al ANPDCA. În ceea ce priveşte familiile declarate apte să adopte, acestea erau, la mijlocul lunii trecute, în număr de 1.437.

Irina NASTASIU