Păcăliţi cu produse „la preţ redus”

images (1)Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au depistat, zilele trecute, o serie de operatori economici cu reclame mincinoase, care pentru atragerea clienţilor aveau afişate aşa-zise reduceri la anumite produse.

Actiunea a constat în verificarea respectării prevederilor legale în cadrul vânzărilor cu preţ redus, indiferent de tipul acestora – soldare, lichidare, promoţionale.

 

Practic, la 64,17 % dintre agenţii economici controlaţi s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Printre principalele abateri  practicate s-au numărat reduceri de soldare la diverse produse, dar reducerea aplicată neraportându-se la preţul cel mai mic, practicat în ultimele 30 de zile. De asemenea, nu se indica perioada vânzării promoţionale sau faptul că oferta era valabilă numai în limita stocului disponibil. O altă problemă identificată de comisarii OPC din Neamţ se referă la neafişarea sortimentului de mărfuri supus soldării, având în vedere că acesta nu se referea la totalitatea produselor din structura de vânzare. Mai mult, se comercializau la promoţie diferite articole vestimentare având afişate cele două preţuri, fără preţul anterior barat sau se comercializau la promoţie, “de până la 70%”, care nu aveau menţionat pe etichetă şi preţul cel mai mic, practicat în ultimele 30 de zile la care se aplică reducerea.

Marius Alexandru Dunca, presedinte al ANPC, a declarat:” Sfătuiesc consumatorii să verifice dacă reducerea de preţuri anunţată este identică cu cea reală apelând la cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casă, precum şi dacă preţul afişat este cel facturat. Reamintesc faptul că orice reducere de preţ va fi făcută celui mai mic preţ din ultimele 30 de zile, având preţul nou lângă preţul vechi barat sau prin menţiunea “preţ nou”, “preţ vechi” lângă sumele respective. Operatorii au obligaţia de a respecta legislaţia, orice neregulă urmând a fi sancţionată”.

Potrivit comisarilor din cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ, vânzarea de soldare trebuie să aibă loc în structurile de vânzare în care produsele respective erau vândute în mod obişnuit; documentele legale justificative care atestă că stocul de produse propus pentru soldare a fost constituit cu cel putin 15 zile înainte de data de debut a vânzării de soldare şi achitat cu cel puţin 30 de zile înainte de această dată vor fi păstrate pentru a putea fi prezentate, ori de câte ori este nevoie, organelor de control. Dovada achitării contravalorii produselor supuse vânzarii de soldare rezultă din examinarea actelor contabile.

„Perioadele de soldări se stabilesc de comerciant, între următoarele limite: perioada 15 ianuarie – 15 aprilie inclusiv pentru produsele de toamnă- iarnă, în perioada 1 august – 31 octombrie inclusiv pentru produsele de primăvară– vară. Comercianţii au obligaţia să notifice la primăria în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea perioada în care efectuează vânzările de soldare cu cel puţin 15 zile înainte de începerea operaţiunilor. Orice anunţ sau altă formă de publicitate privind soldarea trebuie să specifice obligatoriu data de debut şi durata acesteia, precum şi sortimentul de mărfuri supus soldării, dacă operaţiunea nu se referă la totalitatea produselor din structura de vânzare”, se arată în comunicatul emis de ANPC.

 

G. N.