Otravă sub formă de ciocolată

ciocolataProduse cu E-uri periculoase care trebuiau inscripţionate “Poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”

Produsele din cacao şi ciocolată comercializate în judeţ au intrat din nou sub lupa comisarilor pentru protecţia consumatorilor din Neamţ, iar rezultatele verificărilor le-au lăsat un gust amar. În urma controalelor derulate zilele tecute a rezultat că un sfert din cantitatea de produse verificate nu se încadrau în prevederile actelor normative în vigoare, ba chiar erau periculoase pentru copii din cauza valabilităţii îndoielnice şi a datelor de identificare „omise” de la inscripţionarea pe ambalaj.
Principalele abateri constau în comercializarea produselor de cacao şi ciocolată care prezentau caracteristici organoleptice  neconforme din cauza depozitării necorespunzatoare şi produse vândute în ambalaje deteriorate, dar şi problemele grave de depăşire a termenului de valabilitate, de până la 50 de zile!
Comisarii din Neamţ au remarcat lipsa înscrierii pe etichete a atenţionării „Poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” conform cu ultima directivă UE  pentru unele ingrediente numite, generc, E-uri. Spre exemplu, „bănuţii de ciocolată”, origine Malaezia, conţineau coloranţii artificiali E129, E102, E110, sau drajeurile din ciocolată de lapte şi umplutură din cremă cu aromă de alune, import Turcia aveau tartrazină, sunset yellow, azorubină. La tableta de lapte cu cremă fructe îin lista de ingrediente apărea colorantul  E 129, dar nu este însoţit de menţiunea că “acesta poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”. S-a mai remarcat utilizarea colorantului E129 Roşu allura, fără a  se înscrie informaţia suplimentară la produsul ”Ciocolată neagră manual cu ingrediente”. La 37% din totalul operatorilor economici  controlaţi s-au constatat abateri privind afişarea preţurilor. „Se va urmări în cazul ciocolatei şi a produselor din cacao prezenţa în lista ingredientelor a coloranţilor  E 110-galben portocaliu, E 104- galben de chinolină, E 122- Carmoizină, E 129- Roşu allura, E 102- Tartrazină, E 124- Roşu ponceau pentru care Regulamentul (UE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari impune înscrierea informaţiei suplimentare “ poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”. De asemenea, la cumpărarea ciocolatei şi a produselor din cacao, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs”, subliniază ing. Natalia Hruşcă, şefa Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ.
De asemenea, comisarii pentru protecţia consumatorilor sfătuiesc populaţia să refuze să cumpere ciocolată şi produse din cacao preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limita de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită.
Mai ales în această perioadă când temperaturile aerului sunt foarte ridicate, oamenii legii sfătuiesc consumatorii să nu cumpere ciocolată şi produse din cacao din locuri neautorizate deoarece comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi pot elibera bon de casă cu care să poată fi justificată tranzacţia comercială.
Cu ocazia controlului tematic au fost verificaţi 15 operatori economici de pe raza judeţului Neamţ – depozite şi magazine, constatându-se abateri de la legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor la toţi, pentru care s-au dispus urmatoarele: măsura de oprire definitivă de la comercializare a  3 kg produse din cacao şi ciocolata , în valoare de 77  lei şi oprirea temporară de la comercializare a 4,96 kg produse din cacao şi ciocolată , în valoare de 113 lei. Au fost aplicate 5 amenzi în valoare totală de 11.000 lei şi un număr de 8 avertismente.
Geanina NICORESCU