Opt incendii devastatoare şi prejudicii de miliarde lei vechi

incendiuO casă bătrânească din Dochia, baraca unei firme de construcţii, un foc pus intenţionat la două case şi cinci stoguri de fân sunt cele mai dezastruoase urmări
Nu mai puţin de opt incendii au avut loc în două zile din acest week-end, de vineri după-amiază şi până la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit arsuri sau intoxicaţii cu fum, însă câteva familii şi o firmă de construcţii îşi fac acum bilanţul în minus.
Vineri, cel mai mare dezastru a avut loc la Dochia, unde o casă bătrânească ardea puternic la sosirea pompierilor, în jurul orei 23,15 şi exista pericolul ca flăcările să ajungă la casa de alături. “Şase militari de la detaşamentul din Piatra Neamţ cu o autospecială împreună cu doi voluntari de la SVSU Dumbrava Roşie de la SVSU Mărgineni cu două autospeciale au acţionat timp de două ore şi au izbutit stingerea incendiului care a fost provocat de un coş de fum necurăţat”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţşerul de presă al ISU Neamţ. În aceeaşi seară, pompierii au mai intervenit la un incendiu izbucnit la o casă părăsită de pe strada Ion Creangă din Târgu Neamţ, unde oamenii fără adăpost au făcut focul pentru a se încălzi, dar flăcările au ajuns la un perete al casei, care a ars pe 3 mp.
În dimineaţa zilei de sâmbătă, tot focul făcut de sărmani ai străzii a aprins deşeurile adunate într-o central termică dezafectată de pe strada Anton Pann, din Roman, astfel că a fost nevoie de acţiunea pompierilor pentru a stinge vâlvătaia. Situaţia a scăpat total de sub control, însă, după-amiază, când o baracă din lemn aparţinând unei firme de construcţii carea realizează lucrări la căminul cultural din satul Băluşeşti, din comuna Icuşeşti, a ars toată. “Nu era nici un muncitor înăuntru când a izbucnit incendiul, unul din angajaţi a anunţat dezastrul. Imediat s-au deplasat militarii de la detaşamentul din Roman cu o autospecială, care au intervenit pentru protejarea clădirii căminului aflată foarte aproape şi pentru stingerea incendiului, provocat de o sobă metalică şi de coşul situate prea aproape de peretele din lemn al barăcii”, a mai spus ofiţerul de presă. Baraca şi câţiva saci cu ciment, două drujbe, două polizoare electrice, alte bunuri electrocasnice şi haine aflate înăuntrul barăcii au ars în totalitate.
Tot sâmbătă, cu puţin înainte de miezul nopţii, pompierii au fost chemaţi să stingă incendiul izbucnit la două case aflate în aceeaşi curte, în comuna Cândeşti. Se pare că la mijloc este vorba de o acţiune intenţionată, deoarece proprietarii sunt plecaţi la muncă în strănătate, la acea oră nefiind nici măcar rudele care au grijă de casă. “La locul solicitării au ajuns cinci pompieri de la Piatra Neamţ şi doi voluntari de la SVSU Roznov, ieşea fum din casa bătrânească şi din podul casei ce părea a fi mai nou construită. S-a acţionat rapid şi imediat au fost stinse incendiile în care au ars o canapea din casa bătrânescă, precum şi un covor, un metru pătrat de duşumea, o perdea şi un metru pătrat din tavanul camerei din casa cea nouă. Cauza probabilă este acţiunea intenţionată”, a mai adăugat oficialul ISU Neamţ. Flăcările au fost văzute de un vecin care a alertat pompierii.
Un şofer a sunat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la 112 şi a anunţat că pe un teren din afara satului Chintinici, dinspre Tazlău, ard cu flăcări mari mai multe stoguri de fân. Echipaje formate din cinci pompieri pietreni cu o autospecială şi doi voluntari de la SVSU Roznov cu o autospecială s-au deplasat la faţa locului şi au acţionat pentru lichidarea dezastrului. “Se pare că este vorba de o acţiune intenţionată, în incendiu arzând 5 din cele 6 stoguri de fân situate pe un teren în afara localităţii Chintinici”, a mai spus ofiţerul de presă ISU Neamţ. Poliţia a preluat cele două situaţii în care este suspectată intenţia criminală şi a deschis anchete care vor elucida împrejurările şi vor duce la descoperirea autorilor.
Cristina Iordache