Obuz găsit lângă casă

obuz

Sâmbătă, la amiază, zarvă mare lângă ograda lui Grigore T. (31 de ani), din Urecheni. Maşina  pirotehniştilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a sosit în urma apelului la 112, cam odată cu circa 25 de curioşi, cei mai mulţi copii dar şi vecini, care, în timp ce se adunau la poarta vecinului, făceau diverse speculaţii asupra motivului prezenţei pompierilor acolo. Dar, cum dorinţa de a afla despre ce-i vorba era mai mare decât riscul la care pirotehniştii i-au avertizat că se expun, mulţimea n-a catadicsit decât să ia distanţă doi – trei paşi, aşteptând apoi verdictul misiunii.

„Cetăţeanul săpa pentru a face fundaţia la o anexă lângă casă, când a dat cu lopata peste un proiectil exploziv de calibrul 105 milimetri rămas din al doilea război mondial”, spune Costel Chertic, şeful echipei pirotehnice a ISU Neamţ. „Noroc că proiectilul era la suprafaţă, bărbatul găsindu-l după ce a săpat circa zece centimetri, abia se apucase de lucrare, pentru că cel mai dificil este cu muniţia găsită la adâncime, este greu de manevrat în condiţii de siguranţă. Proiectilul găsit acum face parte din categoria aruncătoarelor de tun, pe aici prin zonă sunt multe astfel de proiectile mari întrucât pe aici a trecut linia de front a Moldovei, zona Urecheni – Petricani este încă plină de elemente neexplodate de muniţie. Proiectilul arată foarte bine, exista pericol de explozie dacă bărbatul nu era atent când lucra, raza de  acţiune este de 1.000 de metri pătraţi. Dar, problema este că în momentul când un astfel de proiectil explodează, schijele au traiectorii extrem de neregulate şi poţi fi atins dacă eşti la doi paşi la fel de bine cum poţi şi scăpa, dar poţi să fii atins şi dacă eşti la o mie de metri. Sunt proiectile în carcasă de oţel, care s-au păstrat foarte bine şi cred că şi nepoţii noştri vor mai găsi!”.

Pirotehniştii au luat obuzul şi l-au îndepărtat în condiţii de siguranţă, în vreme ce copiii scoteau ţipete de emoţie şi încântare că au putut fi martorii unui asemenea „eveniment”. Curtea gospodarului a fost verificată cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 10 metri pătraţi, dar nu au mai fost găsite alte muniţii. Pirotehniştii recomandă ca atunci când găsiţi astfel de obiecte să procedaţi strict în această ordine: încetaţi lucrul, vă îndepărtaţi, asiguraţi supravegherea zonei astfel încât nimeni să nu se apropie de muniţie şi sunaţi la 112.

Marţi şi miercuri, săptămâna trecută, pirotehniştii au avut de lucru în pădurea de la Cărpiniş – Oglinzi, comuna Răuceşti. Şi pe-acolo a trecut frontul războiului mondial, pe traseul dintre Răuceşti şi Vânători, astfel câ anual echipa ISU Neamţ are misiuni de căutare şi misiuni de asanare. „Pădurea e plină de muniţie, dar suntem chemaţi mai ales când cetăţenii din zonă se duc la cules de ciuperci şi găsesc proiectile sau cartuşe, chiar şi grenade de mână, defensive. Marţi am fost chemaţi seara târziu şi am revenit şi miercuri, am verificat 1.000 de metri pătraţi de pădure. Este una din zonele cele mai mari din harta noastră, dar suntem solicitaţi mai rar, în funcţie de cât de des se duc în pădure”, a mai spus şeful pirotehniştilor din cadrul ISU Neamţ.

Cristina IORDACHE