O nouă reorganizare din Finanțe, Gardă și Vamă / 500 de salariați își fac cruce pentru locul de muncă

finante

* Instituțiile județene vor fi absorbite în regionala care se va înființa * ”Fiecare să-și vadă de munca lui, până la sfârșit” este mesajul șefului Vămii Regionale Iași pentru subordonații din Neamț

Angajaţii din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ, ai Gărzii Financiare Neamţ şi ai Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Neamţ sunt acum în faţa unei noi reorganizări. Așa cum se întâmplă de obicei când decizia de la centru poate lovi brusc în destinele celor din teritoriu, salariații acestor instituții sunt măcinați de întrebări cu privire la viitorul lor.

Intenţia Ministerului Finanţelor este cuprinsă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site prin care se doreşte restructurarea întregului sistem şi înfiinţarea unei Direcţii Generale Antifraudă Fiscală. Deocamdată, cei 494 de angajaţi din cele trei instituţii de la nivelul judeţului Neamţ nu au nici o informaţie oficială, dar frisoanele ultimei reorganizări, cea din 2011, îi încearcă din nou.

 

*Dacă, probabil…

 

În baza informaţiilor deocamdată incerte, nefiind primit nimic oficial în teritoriu până în acest moment, şefii celor trei instituţii nu vor să detalieze foarte mult acest subiect şi nici să-şi alarmeze inutil subordonaţii, ci mai degrabă îi îndeamnă la muncă. „Din ceea ce reiese din proiectul de ordonanţă de urgenţă, nu se poate înţelege că oamenii vor rămâne fără posturi şi nu cred că va fi la fel ca în 2011”, declară Ioan Pintilei, directorul executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi. „Şi aşa avem o lipsă acută de personal, după reorganizarea de acum doi ani şi cu toate acestea oamenii muncesc şi-şi văd de treabă. De altfel, eu i-aş îndemna pe toţi să rămână la datorie până în ultima clipă, pentru că indiferent unde, vor rămâne tot în sistem. La Vama Neamţ, din 21 de posturi cuprinse în schemă, sunt 17 posturi ocupate şi oamenii îşi fac treaba. Dacă vreţi un exemplu, la Vama Neamţ în zece zile din luna iunie s-a realizat 46% din program. Chiar dacă se va restructura şi se va desfiinţa compartimentul Accize din cadrul Vămii, cei de acolo vor trece, probabil, la un alt compartiment în cadrul Finanţelor, iar cei de la Inspecţia Vamală vor trece, probabil la Inspecţia Fiscală. Mesajul meu personal pentru toată lumea este fiecare să-şi vadă de muncă şi să stea unde este, fără concedii medicale şi alte asemenea lucruri, pentru că este nevoie de oameni care muncesc şi aduc bani la buget. Deocamdată, din ce-am văzut pe site, reorganizarea se face prin absorbţie, aşa spune proiectul propus de minister”.

 

*Reforme și parareforme

 

Angajaţii din sistem se tem acum pentru că la reorganizarea din 2011 au dispărut o treime din posturi. Proiectul prevede că Garda Financiară şi Vama să fie absorbite la Finanţe, urmând ca întâi să se facă o încadrare generală pe posturi, iar după apariţia Direcţiei Antifraudă, care va avea personalitate juridică şi atribuţii de combaterea marii evaziuni fiscale, cei care vor dori să-şi desfăşoare activitatea în noua structură vor trece mai întâi printr-un concurs.

La Garda Financiară Neamţ sunt cuprinse 20 de posturi în schemă, un comisar a părăsit sistemul, trei sunt suspendaţi şi trei fac parte din personalul TESA. „Nu am alte detalii legate de această reorganizare, dar din câte înţeleg totul va trece prin această restructurare”, spune Valeriu Baziotis, şeful Gărzii Financiare Neamţ. „Vor dispărea, dacă am înţeles bine, posturile de suport, cum este Contabilitatea, sau Resursele Umane, dar nu avem nimic definitiv în acest moment, decât ideea de bază că funcţionarii publici vor rămâne în sistem, iar numărul de posturi în noua structură încă nu a fost stabilit”.

În cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Neamţ îşi desfăşoară activitatea 453 de angajaţi, în acest moment. Directorul executiv, Liviu Constantin Ilie, ne-a declarat, şi el, că nu a primit nici un document legat de ceea ce va presupune această mare restructurare a instituţiei. Discuţia nu este nouă, iar înfiinţarea unei structuri Antifraudă, axată pe fenomenul marii evaziuni fiscale, face parte din programul de guvernare. Direcţia Antifraudă este preconizată a avea 1.500 de angajaţi şi va fi înfiinţată la nivel regional. Pe de altă parte, şi DGFP Neamţ va dispărea, fiind preluată în cadrul structurii regionale care va apărea, în județ urmând să rămână o structură gen agenție. Procesul de reorganizare și regionalizare va fi însă, unul de durată, după ce varianta finală de ordonanță va fi adoptată, guvernul trebuind să aprobe noua organigramă și abia apoi, în termen de 90 de zile, să se organizeze concursul pentru ocuparea posturilor în cadrul Direcției Antifraudă.

Cristina IORDACHE