Numărătoarea inversă la reorganizarea Fiscului

garda financiara

Reorganizarea Finanţelor Publice Neamţ, a Gărzii Financiare Neamţ şi a Direcţiei Vamale Neamţ intră în linie dreaptă. Într-o lună de zile se va şti exact noua structură şi mai ales numărul de posturi ce vor fi cuprinse în noua direcţie generală regională, precum şi locul unde aceasta va fi înfiinţată.

Până ieri, la instituţiile nemţene vizate de această reorganizare nu se primise nimic oficial, dar zvonurile, dintre cele nu tocmai plăcute, vorbeau deja despre reduceri de personal. Aceasta, întrucât prin reorganizare se dizolvă actuala structură ca direcţie generală judeţeană şi apare organismul regional creat pe scheletul actualei Regiuni de Dezvoltare Nord – Est. Direcţia de Finanţe va fi absorbită în direcţia generală regională care va lua fiinţă, scopul noii instituţii care va avea personalitate juridică fiind acela de a conduce la o creştere a performanţei colectării veniturilor la buget pe fondul reducerii cheltuielilor de colectare. Garda Financiară și Vama vor trece în structura noii Direcții Generale Antifraudă Fiscală, un organism cu personalitate juridică. „Am văzut mai multe variante de proiecte de ordonanţă şi în acest moment nu ştim care va fi exact formula în noua instituţie”, spune Valeriu Baziotis, şeful Gărzii Financiare Neamţ. „Atât, doar, pot să vă spun că aşteptăm din moment în moment să apară normativul oficial, după care în 30 de zile vor fi adoptate normele de aplicare şi întreg procesul de predare-primire către noua structură regională se va face în decurs de 90 de zile. Nu ştim câte posturi vor fi cuprinse în noua organigramă, suntem şi noi dornici să vedem noile state de funcţii, să ştim exact câţi vom mai rămâne. Dar, e prematur să ne pronunţăm, până nu se publică ordonanţa în Monitorul Oficial, să vedem negru pe alb cifrele şi datele. Nu are rost să agităm oamenii. Ideal ar fi ca fiecare să muncească în tot acest timp, pentru că de asta suntem plătiţi și Garda Financiară Neamț are rezultate foarte bune după primul semestru al acestui an, așa, cu oamenii puțini care îi avem în activitate”.

Temerea angajaţilor din Garda Financiară şi Vamă, instituţii care vor fi „înghiţite” în nou înfiinţata Direcţie Generală Antifraudă Fiscală, este ca schema de personal să fie în aşa fel concepută încât actualele instituţii să nu se mai regăsească în totalitate. Ceea ce este cert este faptul că accederea în noua Direcţie Antifraudă se va face pe bază de concurs. Această instituţie va fi cea care va avea atribuţii de control pe tot ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale şi va fi sub supravegherea parchetului.

Direcția Generală de Finanțe va intra, prin absorbție, în direcția generală regională, un prim scop al reorganizării fiind acela de modernizare a administrației fiscale. În prezent, sunt 494 de angajați în total care stau cu sufletul la gură începând de prin primăvară, de când s-a auzit tot mai clar că se va restructura întreg sistemul, din care 453 sunt angajați în cadrul Direcției de Finanțe Neamț, și restul, în proporții egale, aparțin de Garda Financiară și Vama Neamț. Cele mai multe dintre zvonuri dau ca sigură o schemă redusă de eprsonal în noua structură, față de numărul actual de funcționari, însă aceștia sunt protejați de legea 188/1999 a funcționarilor publici, care îi păstrează în corpul funcționarilor pe cei eliminați temporar.

Cristina IORDACHE