Noutăți în aplicarea sistemului TVA la încasare

Ultimele reglementări în domeniul taxei pe valoare adăugată aduc noutăți în ce privește înregistrarea contribuabililor la cererea acestora și referitor la radierea, din oficiu sau la cerere. „În Monitorul Oficial nr.403/27.05.2016 a fost publicat Ordinul nr. 1503/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare și a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum și a modelului și conținutului unor formulare. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează să aplice sistemul TVA la încasare depun o notificare (formularul 097) din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depășește plafonul de 2.250.000 lei. Notificarea se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 ianuarie inclusiv, în vederea înregistrării în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare“, declară cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administrației Finanțelor Publice Neamț.

Notificările depuse se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare până la data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.

*Situația celor care au o cifră de afaceri sub plafon

O persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, care în anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la încasare, dar a cărei cifră de afaceri pentru anul respectiv este inferioară plafonului de 2.250.000 lei și care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare, aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depășit plafonul, cu condiția ca la data exercitării opțiunii să nu fi depășit plafonul pentru anul în curs.

Persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, care nu depășesc în cursul anului plafonul de 2.250.000 lei și care renunță la aplicarea sistemului TVA la încasare, depun la organul fiscal, formularul 097. „Notificarea se depune la organul fiscal competent, oricând în cursul anului, între data de 1 și 25 ale lunii, în vederea radierii din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare“, precizează Cristina Ionescu.

Notificările se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.

Notificarea de radiere, în situația renunțării la aplicarea sistemului TVA la încasare, de către persoana impozabilă care nu a depășit plafonul, nu se poate depune în primul an în care aceasta a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare, mai spun finanțiștii.

*Situația celor care depășeșc plafonul cifrei de afaceri

Persoanele impozabile înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, care realizează o cifră de afaceri ce depășește plafonul de 2.250.000 lei, au obligația să depună formularul 097 până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care au depășit plafonul. „Notificările depuse se prelucrează de organul fiscal în maximum o zi lucrătoare de la depunere, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 a celei de-a doua perioade fiscale următoare celei în care plafonul a fost depășit“, adaugă oficialul AFP Neamț.

Persoanele impozabile înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, care realizează o cifră de afaceri care depășește plafonul de 2.250.000 lei și care nu depun la organele fiscale formularul 097, sunt radiate din acest registru, din oficiu, de organele fiscale.

Persoanele impozabile scoase, din oficiu, din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt radiate, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data anulării înregistrării în scopuri de TVA. Decizia privind anularea înregistrării în scopuri de TVA constituie și înștiințare privind radierea din oficiu din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

Cristina IORDACHE