Nouă incendii în 24 de ore

flacariNouă incendii s-au produs de vineri după-amiază până sâmbătă seara, majoritatea cauzate de suprasolicitarea sistemelor de încălzit și a acumulării de funingine pe coșuri.

La Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, a ars centrala termică a unei case și bunurile depozitate într-o magazie de lângă camera centralei. Pompierii au fost chemați aproape de ora 17, sâmbătă, 23 ianuarie, la locul dezastrului deplasându-se zece subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. „Când au ajuns militarii, ardea o construcție compartimentată în camera centralei termice și o magazie de unelte. Pompierii au acționat timp de peste o oră pentru lichidarea incendiului, în urma căruia au ars construcția din lemn, acoperită cu astereală din scândură și carton bituminat, pe o suprafață de aproximativ 30 mp, centrala termică, o bicicletă și unelte gospodărești. Cauza probabilă a incendiului este un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile“, ne-a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

O oră mai târziu, pompierii au fost solicitați la Stejaru (comuna Farcașa), unde a luat foc mansarda și acoperișul unei case. Opt subofițeri din cadrul Gărzii de Intervenție Poiana Teiului cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și patru membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Farcașa și Borca, cu o autospecială, au ajuns la locul dezastrului. „Ardeau acoperișul și bunurile aflate în camerele amenajate la mansarda casei. Forțele au acționat timp de peste o oră și jumătate pentru lichidarea incendiului, în urma căruia au ars acoperișul casei construit din lemn și plăci de azbociment, pe o suprafață de aproximativ 80 mp, bunurile din încăperile mansardei și pereții din lemn ai acesteia, pe o suprafață de aproximativ 70 mp. Cauza probabilă a incendiului este coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile“, a mai spus lt. Andrei Grancea.

Sâmbătă seara, pompierii au mai acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unei case din satul Talpa, comuna Bârgăuani, și la o casă din satul Turturești (Girov), iar apoi la stingerea unui tomberon de plastic situat pe strada Baltagului, în zona Pieței centrale din Piatra Neamț, care a luat foc de la o țigară aprinsă aruncată în gunoi.

Vineri, pompierii pietreni au stins incendiul izbucnit la tabloul electric al unui bloc de pe strada Mihai Eminescu din Piatra Neamț, suprasolicitat de consumul cauzat de ger. „Șase subofițeri din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț cu o autospecială de lucru cu apă și spumă au acționat și au stins incendiul, folosind un stingător cu pulbere. Au ars tabloul de distribuție, izolația cablurilor și elementele din plastic din componența tabloului ce alimenta mai multe apartamente. Cauza probabilă a incendiului este tablou de distribuție suprasolicitat“, a mai precizat ofițerul de presă.

Tot vineri a mai luat foc o grindă și tavanul unei case din anexa Văleni (Piatra Neamț) și de la o locuință din Făurei, iar sâmbătă dimineață pompierii romașcani au acționat cu o autospecială la incendiul izbucnit la o casă din comuna Dagâța, județul Iași, unde, în urma intervenției prompte a militarilor nemțeni și a voluntarilor din comuna ieșeană, nu a ars decât funinginea de pe coș.

Cristina IORDACHE