Notarii publici au termen pentru declararea impozitelor pe tranzacţii imobiliare

notari

Data de 25 iulie marchează termenul scadent pentru o serie întreagă de declaraţii fiscale obligatorii care se depun acum, inclusiv pentru agenţii economici care au activitate sezonieră. Ar fi vorba, în primul rând, de formularele privind declararea şi plata obligaţiilor la buget, a contribuţiilor sociale, a impozitelor şi a taxei pe valoare adăugată. Aşa este formularul 100 privind sumele datorate la buget, formularul 104 care cuprinde distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor, formularul 112 care include, pe lângă impozitul pe venit şi contribuţiile sociale de plată, şi evidenţa persoanelor asigurate. Deconturile de TVA mai sunt de depus (formularele 300, 301, 307 şi 311) , precum şi situaţia livrărilor, achiziţiilor sau prestărilor intracomunitare de bunuri şi servicii derulate în iunie (formularul 390 VIES) şi a situaţia operaţiunilor desfăşurate pe teritoriul ţării în luna iunie (formularul 394).

Extrem de importante sunt şi alte două documente fiscale ce trebuie musai depuse până la scadenţa din 25 iulie, şi anume formularul 097 prin care operatorul economic înştiinţează organul fiscal că nu mai întruneşte condiţiile pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare, prin depăşirea cifrei de afaceri de 2.250.000 lei produsă în iunie sau în cursul trimestrului al doilea. Dar şi formularul 208, prin care notarii publici notifică situaţia impozitului pe veniturile obţinute din transferul proprietăţilor imobiliare ale persoanelor fizice. La tranzacţiile cu bunuri imobile deţinute de persoane fizice, notarii publici au obligaţia de a calcula, încasa şi vira impozitele aferente. Acum, formularul 208 se completează cu sumele aferente tranzacţiilor efectuate în primul semestru al acestui an.

Depăşirea termenului scadent sau nedepunerea declaraţiilor obligatorii este sancţionată cu amenzi care pleacă de la câteva milioane şi pot ajunge până la zeci de mii de lei.

Cristina IORDACHE