Noi norme de reconfigurare a piscinelor pentru evitarea contaminării apei din bazine

bazin-inot* Reguli stricte pentru utilizatori și sancțiuni contravenționale drastice pentru nerespectarea acestora * Persoanele juridice riscă amenzi de până la 6.000 lei pentru neamenajarea facilităților pentru igienizare

Ministerul Sănătății a lansat, în dezbatere publică, o hotărâre pentru aprobarea cadrului general privind normele igienico-sanitare în domeniul funcționării și exploatării piscinelor de uz public. În expunerea de motive, oficialii recunosc faptul că legislația actuală nu prevede reglementări clare și stricte privind cerințele minime pentru proiectare și execuție, astfel încât siguranța utilizatorilor să nu fie pusă în pericol, cerințe pentru apa de alimentare și calitatea apei de îmbăiere, cerințe de igienă pentru utilizatori. Or, principalele riscuri asupra sănătății provin din contaminarea microbiologică a apei din bazine, contaminare ce provine de la utilizatori. În urma adoptării prezentului proiect de act normativ, va fi asigurat cadrul legal necesar privind proiectarea, construirea și exploatarea în condiții de siguranță a unei piscine de uz public, iar facilitățile care nu se conformează normelor de proiectare și funcționare au la dispoziție un interval de 18 luni pentru adaptarea soluțiilor tehnice.

„În ultimul deceniu, la nivel național au fost construite numeroase facilități destinate activităților acvatice de agrement sau sportive, de la aqua parcuri, la piscine mai mari sau mai mici, fără ca să existe norme de construcție, funcționare și/sau exploatare. În acest sens, Ministerul Tineretului și Sportului în temeiul art. 18 alin. (1) lit. m) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare și Ministerul Sănătății propun prezentul proiect de act normativ prin care se va aproba cadrul general privind normele igienico-sanitare în domeniul funcționării și exploatării piscinelor de uz public din România“, subliniază nota de fundamentare a proiectului.

Igienizarea picioarelor într-o trecere obligatorie

Comisarii OPC din Neamț au verificat, în luna lui Cuptor, modul de respectare a prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor la operatorii economici care au în administrare ștranduri, bazine de înot acoperite și descoperite, unități de închiriere echipamente de agrement, spații de joaca. Au fost verificați 19 operatori economici, iar printre problemele constatate la momentul controlului se numără lipsa marcării adâncimii bazinelor pe marginile acestora și neafișarea la loc vizibil a unui regulament de utilizare a bazinului ori piscinei. Deficiențele depistate au condus la dispunerea opririi temporare a prestării serviciilor în 13 cazuri, până la remedierea deficiențelor.

Prezentul proiect stabilește ca, pentru reducerea contaminării apei de piscină, operatorii să prevadă în regulamentul piscinei recomandări de limitare a accesului pentru persoanele care suferă de boli diareice sau se află în perioada de convalescență, de boli ale pielii, precum și recomandarea de a face duș înainte de utilizarea piscinei. De asemenea, pentru igienizarea picioarelor, piscinele vor avea prevăzută o trecere obligatorie printr-o zonă cu apă conținând o cantitate suplimentară de dezinfectant. În pereții bazinelor se prevede treapta de odihnă, care în funcție de adâncimea apei va fi amplasată la o distanta cuprinsa între 1 m și 1,35 m față de suprafața apei; marginea bazinului trebuie să aibă un sistem de care utilizatorii să se poată prinde, în funcție de tipul de bazin; temperatura aerului în sala bazinului va avea cel puțin un grad Celsius peste temperatura apei din bazin; toate piscinele de uz public alimentate cu apă potabilă trebuie prevăzute cu sisteme de recirculare și tratare a apei; accesul persoanelor în bazin este permis numai după ce, în prealabil, au făcut duș și au trecut cu picioarele prin pediluviu/ dușul pentru picioare.

„Prin aplicarea bunelor practici igienice ale utilizatorilor, devine posibil și controlul produșilor secundari de dezinfecție, rezultați prin descompunerea substanțelor dezinfectante adăugate pentru inactivarea agenților microbiologici ajunși în apa de piscină prin intermediul utilizatorilor. Filtrarea și coagularea sunt procese care îndepărtează, odată cu particulele, și chisturile de criptosporidium și giardia, rezistente la dezinfecție. Filtrarea, coagularea și dezinfecția nu pot îndepărta toți poluanții. Din acest motiv, pentru diluarea poluanților care nu pot fi îndepărtați, proiectarea piscinelor trebuie să permită înlocuirea unei părți din apa piscinei cu apă proaspătă. Asigurarea unui număr suficient de toalete, separate pe sexe, va încuraja utilizatorii să folosească toaletele și să nu polueze/ să contamineze apa piscinei cu fecale și/ sau urină. Conform Ghidului OMS pentru piscine și ape recreaționale, valoarea-pHului, pentru optimizarea proceselor de coagulare și dezinfecție și pentru confortul utilizatorilor, trebuie să se situeze în intervalul 7,2-7,8“, subliniază proiectul legislative supus dezbaterii publice în urmă cu două zile.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 800 lei la 1.600 lei nerespectarea circuitelor săvârșită de persoane fizice, respectiv mersul încălțat în zonele unde se circulă desculț sau cu papuci de baie speciali. De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei persoanele juridice pentru neamenajarea facilităților pentru igienizarea picioarelor, respectiv pediluviul sau dușul pentru picioare.

Geanina NICORESCU