Nihil sine Geo Convinge judecătorul (XIX)

 

* Învinge judecătorul? * Un fel de recenzie a cărții lui Adrian Toni Neacșu * Roba și vorba

Roba

„Roba spune că ești avocat. … Mie, ca fost judecător, îmi este greu să-mi imaginez concluzii ale avocaților puse în absența robei“.

„În sala de judecată roba spune ce ești. Îți arată rolul pe care îl ai, te diferențiază de publicul obișnuit, te definește prin apartenența la un gen. Ea nu spune însă niciodată cine ești. Asta o vei spune tu“.

Adevărata importanță a concluziilor orale

„În România se supraestimează importanța prezenței orale a avocaților în fața instanței. Se consideră în mod fals că un avocat câștigă sau pierde un proces în funcție de cât de bun vorbitor este și cât de mult reușește să impresioneze instanța în evoluția lui verbală. Nimic mai greșit. Procesele se câștigă preponderent în scris, datorită argumentelor juridice aduse, a acuității lor și a modului lor de expunere“.

„Epoca de aur a oratoriei juridice a apus de mult“.

„Nu poți schimba prin performanță orală decât arareori o soluție pentru care judecătorul a studiat temeinic cererile din dosar ore întregi…“

Am auzit de multe ori clienți spunând supărați: Avocatul meu nu a vorbit nimic în această ședință. Avocatul advers a strigat tare, a vorbit mult, chiar s-a pus în gură cu judecătorul. S-o creadă cineva că „obraznicul“ a câștigat ceva în acest fel. Doar l-a indispus pe judecător, dacă nu cumva, om fiind și el, s-ar putea să fie subiectiv în darea soluției. Pe când tăcutul și inactivul oral s-ar putea să fi studiat și instrumentat temeinic dosarul, și să-și fi asigurat succesul.

Totuși, pledoaria are nu numai rolul ei, ci și regulile și rigorile ei. Dar ea are mai ales momentele ei interesante, colorate, uneori sublime.

Oricum, nemaifiind noi în epoca pledoariilor lungi și elaborate, contează mai mult inspirația oratorului avocat de a atrage atenția, de a imagina un „captatio benevolentiae“ original și inspirat. O ironie fină la adresa colegului-adversar, un compliment adresat acestuia, o remarcă pertinentă la adresa problemelor justiției – toate acestea țin de inspirația și talentul celui care prestează în fața completului de judecată.

O posibilă concluzie: „Arată respect instanței, dar nu fi lingușitor“.

 

Jud. Gheorghe MOROȘANU

nihilsinegeo@yahoo.com