Nihil sine Geo Convinge judecătorul (XIV)

 

*(Învinge judecătorul? – învățăminte pentru scriitori de texte) * Un fel de recenzie a cărții lui Adrian Toni Neacșu

Procesul de scriere a documentelor juridice

…cererile formulate pentru judecători să fie cât mai familiare acestora. Ceea ce cunoști îți dă sentimentul de confort“. (În plus, zic eu, GM, dacă le-ai formulat ca și altele/alții, și știi că acei alții au avut succes, procesul tău este aproape ca și câștigat.)

Dacă avocații își doresc succesul, „…ar trebui să se plieze cât mai mult pe formatul cu care lucrează judecătorii. Cererile ar trebui să fie cât mai asemănătoare, ca structură, organizare și stil judiciar, cu hotărârile instanțelor judecătorești“. (Aici, originalul care sunt eu, ca scriitor cel puțin, are o mică problemă: niciodată nu m-am complăcut să reproduc scrieri și idei ale altora; dar scrierea judiciară nu estedecât 10% creație, restul e tehnică, rutină și formulare. Deci, dacă avocatul este un scriitor cu stil foarte original și colorat, va trebui să-și cenzureze mult acest stil, ca să-l câștige pe judecător cu formule consacrate și verificate.

Apoi: „O cerere excelentă nu se realizează nicidecum într-o singură seară. Oferă-ți un timp de reflecție“. Completez eu, GM: pe draftul de cu seară, totdeauna vei găsi dimineața ceva de completat, de corectat, de șters, dar și de adăugat, căci un creier preocupat de o speță lucrează și prelucrează și pe timpul nopții.

Interesantă analiza colaborării client-avocat în stabilirea faptelor și expunerea lor în cererea către instanță: „Ca avocat, primul contact cu cazul se face întotdeauna prin intermediul prezentării unor fapte de către viitorul client. Acesta își spune «povestea», așa cum a trăit-o sau cum încă o trăiește el. Presupunând că cel mai probabil acesta nu are solide cunoștințe de drept, clientul va prezenta faptele sub forma unei lungi și subiective narațiuni. Revine avocatului sarcina să facă o primă ordine în această expunere și să rețină doar faptele cu adevărat importante, cele care merită să fie aduse la cunoștința instanței. Instanța însăși, după administrarea tuturor probelor pe care le va considera necesare, va stabili situația de fapt definitivă în cauză, corectând relatările subiective ale părților implicate“.

Jud. Gheorghe Moroșanu

nihilsinegeo@yahoo.com