Nihil sine Geo Convinge judecătorul (III)

 

* (Învinge judecătorul? – explicație mai încolo) * Un fel de recenzie a cărții lui Adrian Toni Neacșu

Continuăm. Din Prefața la ediția a II-a, și din Introducere, iată câteva fraze care arată că această carte este utilă nu numai avocaților, ci tuturor celor care au o implicare oarecare în justiție:

„Ca orice metodă, comunicarea judiciară pe care o propun are reguli, tehnici și instrumente specifice. Valorile ei fundamentale sunt pragmatismul, realismul, minimalismul, eficiența și dezambiguizarea“.

„Caracterul vag al cererii tale este principalul dușman în calea succesului tău“. (…) „Dacă nu-ți poți sintetiza solicitarea juridică într-o singură propoziție, mai mult ca sigur că tu însuți nu știi exact ceea îi ceri instanței“. (…) „Începe cu concluzia“.

„Instrumentele de lucru ale avocatului litigant sunt scrisul și vorbitul“.

(Dar într-o Notă, autorul arată că referirea la avocat însemnă referirea la toți cei care se adresează judecătorului, ei putând fi și consilieri juridici, dar și nejuriști.)

„A apus vremea pledoariilor ample, exercițiilor oratorice emoționante…“

Aici aș completa eu, GM, că prestația avocatului nu se poate aprecia în funcție de cât de mult și de tare vorbește. (În antichitate, ei erau porecliți „latratores“…) Avocatul care vorbește mult și nu simte când judecătorul vrea să „i-o scurteze“, avocatul care „se pune în gură“ cu domnul, dar mai ales cu doamna jude, nu face decât să-și taie din șanse. Valabil și pentru căuzașul fără avocat.

„Judecătorii sunt supuși greșelii, stresului, obosesc, sunt presați de timp, pot fi extenuați, au griji, pot fi impresionați sau nu“.

Autorul se va raporta de mai multe ori la anticul Marcus Fabius Quintilian, „Institutio Oratoria“, tradus la noi „Arta oratorică“, Ed. Minerva, 1974. Iată un prim citat: „Aș vrea să se cunoască, dacă este posibil, și firea judecătorului. Căci, după cum va fi aspru, blând, plăcut, grav, dur, iertător, va trebui să invocăm în interesul cauzei noastre însușiri ce îi sunt pe plac, ori să atenuăm pe cele contrare firii lui“.

Intrând, în sfârșit, în materia cărții, din primul capitol („Despre judecătorul real“), aflăm cum că: „Judecătorul este un profesionist al dosarelor. …nu poate fi manipulat emoțional. Nu încerca să-l influențezi ducând situația clientului în zona melodramei“. „Avocatul vrea să câștige procesul. … Judecătorul vrea să dea hotărâri care să fie menținute în căile de atac“.

Jud. Gheorghe Moroșanu

nihilsinegeo@yahoo.com