Nevăzătorii nemţeni vor putea avea un câine-ghid

Guide dogNevăzătorii ar putea beneficia, în viitorul apropiat, de câini însoţitori care să-i ajute să circule mai uşor prin oraş. Anunţul a fost făcut, recent, de ministrul Muncii, Rovana Plumb, în cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanţii board-ului Federaţiei Europene a Câinilor Însoţitori pentru Persoanele Nevăzătoare.

„Câinii însoţitori reprezintă un sprijin real pentru persoanele cu dizabilităţi. Vom demara, prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), un proiect pilot prin care să creştem numărul de câini însoţitori”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

În cadrul întâlnirii, ministrul a mai menţionat că, împreună cu programul pilot, se va demara o campanie de informare care să promoveze prevederile Legii nr. 55/2014 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu accent pe partea care reglementează câinii însoţitori. „Recunosc faptul că multe companii, magazine, instituţii publice, nu cunosc reglementările legii şi astfel se creează o serie de probleme. Vom pregăti o campanie de informare care să se deruleze împreună cu proiectul pilot”, a adăugat Rovana Plumb.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Europene a Câinilor Însoţitori pentru Persoanele Nevăzătoare, David Adams, a precizat că „programul câinilor însoţitori reprezintă o metodă extrem de utilă pentru reintegrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate, anual făcându-se progrese însemnate.”

 

Câinii însoţitori au ajuns şi la Piatra-Neamţ

 

În luna februarie, un dresor din Satu Mare a adus la Piatra-Neamţ primul câine-ghid pentru nevăzători. Acţiunea a avut loc la sediul filialei Neamţ a Asociației Nevăzătorilor din România, vizând mediatizarea importanței câinilor-ghid în viața persoanelor cu deficiență de vedere.

Desfăşurat în parteneriat cu Asociația ”ANGEL DOG” din Satu Mare, evenimentul a fost prezidat de dresorul Zoltan Szabo, din partea filialei Iași a asociaţiei fiind prezent Iordache Petrică, proprietarul unui câine-ghid.

„Acţiunea a cuprins o prelegere de informare asupra aspectelor de întreținere, dresaj şi costuri a câinilor-ghid, dar şi de deplasare a nevăzătorilor cu ajutorul unui câine-ghid prin oraș. S-au făcut vizite la Primărie, la alte instituții publice locale, la staţia operatorului de transport în comun, pe trotuar, printre oameni, realizându-se şi traversarea străzii în siguranţă”, ne-a spus Gelu Gherasim, preşedintele filialei Neamţ a Asociaţiei Nevăzătorilor.

La ora actuală, în România nu sunt decât 10 câini dresaţi pentru a deveni ghizi ai nevăzătorilor. Cele mai potrivite rase pentru a deveni ghizi sunt Labrador şi Golden Retriever, care sunt docili şi au un comportament calm.

Pregătirea unui câine costă în jur de 8.000 de euro şi durează aproape doi ani. Ulterior, câinele poate deveni însoţitorul unui nevăzător, după o perioadă de acomodare de câteva luni, în care învaţă traseele pe care îl va ghida pe proprietar.

Irina NASTASIU