Nemţenii se pregătesc de Rabla

rabla

 *20.000 vouchere în valoare de 140.000 lei

Nemţenii care au maşini vechi de minim 8 ani şi vor să îşi cumpere una nouă prin programul Rabla se pot pregăti cu toate documentele necesare. Normativul care stabileşte condiţiile de aplicare a programului de înnoire a parcului auto a fost publicat de ieri pentru dezbatere şi consultare publică, timp de 10 zile, pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu şi pe cel al Ministerului Mediului. Sunt popuse o serie de noutăţi, printre care accesul în programul din acest an a maşinilor cu o vechime de la 8 ani în sus, faţă de 10 ani cât era până acum, dar şi relaţia directă a proprietarului maşinii cu producătorul sau dealer-ul de autovehicule validaţi.

Valoarea unui voucher este de 6.500 de lei, acesta urmând a fi alocat electronic de AFM, direct dealer-ului sau producătorului, fiind eliminaţi colectorii din acest circuit. Sunt disponibile pentru acest an 20.000 de tichete, însemnând un total de 140.000 de lei. De asemenea, pe lângă prima de casare, se mai acordă un eco-bonus în valoare de 500 lei dacă se achiziţionează un autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6, dacă se achiziţionează un autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km şi dacă se achiziţionează un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

 

*Patru sesiuni de finanţare

 

Distribuirea tichetelor alocate pentru persoanele fizice se va face pe fiecare judeţ în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Voucherele vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi şi situate în respectiva unitate teritorială. În cazul persoanelor fizice, sesiunea de finanţare se va organiza în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 zile. Astfel, în prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judeţ în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele DRPCIV, iar în a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum şi cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi din respectiva unitate teritorială. În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligaţia de a informa, în prealabil, AFM. În fine, în ultima etapă tichetele rămase se vor împărţi în mod egal, între punctele de lucru, dar pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate. Dacă şi la sfârşitul ultimei etape vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

AFM mai spune că, în acest an, calendarul programului Rabla va fi comunicat pe site-urile MMSC şi AFM.

Comunicatul AFM mai precizează că până acum au fost cumpărate 13.400 de autoturisme noi în 2013, iar circa 19.900 de maşini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri. AFM a alocat iniţial, anul trecut, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete Rabla. Apoi, a mai fost o sesiune în noiembrie, când numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000. La nivel naţional, din datele DRPCIV reiese că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cristina IORDACHE