Nemţenii nu vor bani europeni pentru ferme

ferma
*După o săptămână, nici un proiect depus
*Termenul limită este 31 iulie

Din data de 25 iunie, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ, s-a deschis prima sesiune de primire a proiectelor pentru accesarea fondurile europene alocate fermelor familiale. Până ieri, nu fusese depus absolut nici un proiect! O vreme am crezut că fermierii nu se „înghesuie” cu documentaţiile, fiind în aşteptarea proiectelor-tip oferite gratuit de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Asta nu mai este o scuză. Nu, pentru că de aproape o săptămână, pe site-ul APDRP, au apărut mult aşteptatele proiect-tip. Sunt şase la număr, din care 3 pentru sectorul vegetal şi alte 3 pentru cel zootehnic. Este vorba de modele de proiect pentru legumele din cultura de câmp, care nu trebuie să depăşească 2 ha, pentru legume cultivate în spaţii protejate, adică sere, cu suprafaţa maximă de 1000 m.p. şi proiectele-tip pentru livezi de pomi şi arbuşti fructiferi de maximum 5 ha. În zootehnie, proiectele-tip vizează fermele de vaci de 20 capete, ferme de păsări cu 4000 capete şi ferme de îngrăşare a porcilor cu o capacitate de 100 capete. Ele vin efectiv în sprijinul celor interesaţi de fondurile care se alocă fermelor familiale.Numai că, deocamdată, nu sunt muşterii. Vor, probabil, să respecte „tradiţia”, aceea conform căreia fermierii lasă totul pe ultima sută de metri. E foarte riscant! Pot apărea situaţii în care se constată că mai trebuie mai trebuie adăgat la proiect o hârtie ori de făcut vreo modificare! Dar nu mai este timp! Reamintim un fapt: termenul limită de depunere a proiectelor este 31 iulie.
Fondurile disponibile la nivel naţional însumează 50.000.000 euro, cu următoarea destinaţie: 16.000.000 pentru sectorul vegetal, 24.000.000 euro în sectorul zootehnic, iar 10.000.000 euro vor fi dirijaţi spre sprijinirea fermelelor agricole de semisubzistenţă. E clar, foarte avantajate vor fi fermele familiale cu profil zootehnic. Fondurile alocate oferă micilor întreprinzători din agricultură şi facilităţi în achiziţia de utilaje, extinderea şi modernizarea fermelor. În plus, li se înlesneşte accesul la credite avantajoase şi pot să urmeze programe de formare profesională de scurtă durată.
Fermierul are acces la o sumă maximă de 125.000 de euro, dar va trebui să vină şi cu partea sa de cofinanţare de 40- 50 %. Ferma familială nu va avea mai mult de 40 de UDE, iar producția nu va depăși 48.000 de euro. Pentru a ajunge la dimenisiunea maximă de 40 UDE, un fermier din sectorul vegetal trebuie să lucreze cel puţin 230 ha, iar cel din zootehnie să deţină cel puţin 45 vaci cu lapte.
Tina CONDREA