Muncă riscantă în service-urile auto

Automecanica_smb_service_autoNormele de protecţia muncii sunt prea puţin cunoscute de către salariaţii care muncesc în service-uri auto, vulcanizări şi spălătorii auto din judeţ. Este concluzia la care au ajuns inspectorii de muncă după o lună de controale la unităţile de profil, însă vina este a angajatorilor, care nu asigură instruiri adecvate fiecări loc de muncă în parte.

În luna iunie s-a derulat a doua parte a campaniei prin care Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ verifică modul în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la unităţi ce au ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Campania se desfăşoară lunar, până la finele acestui an. „Acţiunea îşi propune creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor care desfăşoară activităţi de reparaţii ale autovehiculelor în service-uri auto, repararea, ajustarea sau înlocuirea pneurilor în vulcanizări auto, respectiv servicii de întreținere auto în spălătorii auto, privind necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, a declarat juristul Ioan Popescu, şeful ITM Neamţ.

Luna trecută, au fost verificate 3 service-uri auto unde s-au constatat 6 deficienţe, sancţionate deocamdată cu 6 avertismente. Inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere în ce priveşte lipsa asigurării semnalizării de securitate şi sănătate la locurile de muncă, neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toţi lucrătorii, în special pentru cei care manevrează elevatoare de ridicat, dar şi referitor la neasigurarea controlului medical periodic pentru lucrători, la termenul scadent.

 

*Amendă de 2.000 lei pentru punerea în pericol a vieţii angajaţilor

 

Timp de două zile, în iunie, 3 echipe de control din cadrul ITM Neamţ au derulat o minicampanie locală la service-urile auto din Piatra Neamţ. Au fost vizate atât respectarea normelor de protecţie a muncii, cât şi legalitatea raporturilor de muncă. „La final, s-au încheiat 17 procese verbale de control, în domeniul relaţiilor de muncă nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi este de remarcat faptul că nu au fost depistate cazuri de muncă fără forme legale de angajare”, adaugă Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamţ.

În schimb, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 18 sancţiuni, din care o amendă de 2.000 de lei şi restul avertismente contravenţionale. Au fost sancţionate nerespectarea de către angajatori a contractelor de muncă încheiate cu timp parţial, erori în completarea Revisal şi necompletarea dosarelor de personal ale salariaţilor, nepromovarea în rândul salariaţilor a prevederilor regulamentului intern.

La fel de grave s-au dovedit a fi şi abaterile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, la unităţi unde inspectorii au sancţionat neglijenţe ce puneau în pericol viaţa angajaţilor, cum este cazul la o unitate unde maşina de dejantat şi de echilibrat roţi nu erau legate la împământare, sau lipsa aerisirii în laboratorul de preparare vopsele, nemaivorbind de lipsa unei semnalizări de securitate şi sănătate corespunzătoare şi de nerespectarea periodicităţii controlului medical pentru lucrători.

Cristina Iordache