Motorină subvenţionată pentru agricultură?

tractor

*Se aşteaptă noua lege!…

* Nu s-au plătit nici restanţele de anul trecut!

 

A trecut campania agricolă de primăvară, deja s-a intrat la seceris, dar nici urmă de mtorină subvenţionată. Taman în  perioadele când este cea  mai mare nevoie de aşa ceva. Din păcate, mecanizatorii au folosit şi  folosesc motorina la „preţul pieţii”. Ei încă mai speră că li se vor da cuvenitele subvenţii…Aşa cum de altfel au primit în toţi anii din urmă.

Deocamdată, nu s-a dat nici un strop de motorină cu acciză redusă. Explicaţia? Încă se aşteaptă noile prevederi legale în virtutea cărora se vor acorda subvenţiile la motorina folosită în agricultură. Mai aplicat, ne-a povestit despre ce este vorba domnul Fănică Ambrosă, directorul APIA Neamţ: „Nu a apărut ordonanţa prin care să se acorde această facilitate. Încă nu sunt stabilite reglementările pentru anul 2013. Au fost depuse depuse documentele la Comisia Europeană pentru aprobare. De aici s-a primit acordul, după care urmează să apară actul normativ al statului membru. Normal, trebuie găsită şi sursa de finanţare. Asta e marea problemă! Au fost nişte disfuncţionalităţi privind resursele de finanţare pentru plata subvenţiei la motorină pe anul 2012. Actul normaitv reglementează situaţia pentru un an întreg. Trebuia să apară condiţiile de acordare şi pentru 2013, cu tot cu sursa de finanţare. De la Bucureşti ni s-a spus că ele vor fi stabilite pentru doi ani aconsecutiv. Adică, situţia accizei reduse la motorină va fi reglementată pentru 2013 şi pentru 2014.”

Până acum, ajutorul de stat se acorda sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea accizei decontate, pentru anul 2012, a fost de 1,2686 lei / litru de motorină.

APIA Neamţ  a făcut transferurile de plată la cererile pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură,  aferente 2012. Cu execepţia trimestrului IV, perioadă pentru care încă nu s-au făcut plăţile către beneficiari. Pentru anul trecut, la nivelul judeţului, 256 de fermieri au depus solicitări pentru motorină cu acciză redusă. Ei au cerut o cantitate toatlă de 5.018.060 litri, valoarea subvenţiilor cuvenite ridicîndu-se la 6.365.907 lei.

Cantităţile de motorină ce beneficiează de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii, având şi avizul Ministerului Finanţelor Publice, cu încadrare în prevederile bugetare aprobate. Aşa era anul ttrecut! Nu conta cât se consuma efectiv în brazdă, musai trebuie să te înscrii în cota de motorină subvenţionată şi de sus dictată.

„Pomana” implica şi riscuri dacă nu era „ortodox” folosită. Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizată în agricultură riscau amenzi de până la 20.000 de lei, dar şi pierderea dreptului de a încasa acest ajutor de stat pentru o perioadă de trei ani, dacă în urma controalelor se dovedea că au beneficiat de un ajutor necuvenit. Sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.

Pe astea deja le ştiu agriultorii. Problema dacă mai au la ce să se aplice? Dispare subvenţia, automat dispar şi sancţiunile. Nu mai au cu ce păcătui…

 

Tina CONDREA