* În timpul vizitei oficialităților, copiii din centru abia terminaseră de mâncat pâine mucegăită * Oarece cantitate le mai rămăsese și pentru prânz, dar au dat autoritățile județene de ea și a fost scoasă din meniu * La centrul păstorit de CJ, două miliarde și jumătate s-au dus pe apa sâmbetei și pe lemne de foc improprii, cumpărate din Fălticeni – Suceava * Vicepreședinta Consiliului Județean Neamț, Emilia Arcan, cere ferm demisia administrației liceului și a directorului Liliana Apachiței
O nouă vizită a reprezentanților celor mai importante instituții din județ – Prefectură și Consiliul Județean – avea să scoată la iveală unele dintre cele mai proaste aspecte care pot fi descoperite într-o instituție în care sunt crescuți copii cu nevoi speciale, pe banii statului: meniu în care este inclusă pâinea cu mucegai, mizerie de nedescris în bucătărie și putregaiuri luate la preț de lemn de nuc, cu care să se încălzească la iarnă niște suflete vai de ele. Unitatea este aceeași despre care s-a făcut multă vorbire și anul trecut, dar în care vorbele s-au dus, iar faptele au rămas: Liceul Tehnologic Special Ștefan cel Mare, cunoscut până de curând sub numele de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Ștefan cel Mare, iar în vremurile trecute – Școala Ajutătoare. După ce ieri a revăzut dezastrul de acum un an, vicepreședinta CJ Emilia Arcan cere demisia directoarei Liliana Apachiței și a restului echipei de conducere, susținând că la centrul din Ștefan cel Mare managementul lasă de dorit. „Am găsit dezastru, cu majuscule! S-a făcut achiziție de lemne de foc, bătându-și joc de banii CJ dați pentru asigurarea încălzirii, la iarnă! La bucătărie era aceeași mizerie ca și anul trecut. Iar «capacul» a fost pus de pâinea mucegăită pe care bieții copii au mâncat-o la micul dejun și pe care ar fi primit-o și la prânz, dacă nu ajungeam noi! Și de câte ori s-o mai fi întâmplat asta! Nu exista un ambalaj cu etichetă, să se vadă data fabricației, un gramaj, un producător! De patru ori mai mers la acest liceu și de fiecare dată am găsit mari nereguli. Consiliul Județean a dat bani cât să fie totul perfect acolo și echipa managerială și-a bătut joc de banii publici. Am mai solicitat demisia anul trecut, dar văd că se țin strâns cu mâinile de fotoliile pe care le ocupă, începând de la conducătorul unității, administratorul până la ultimul salariat care își desfășoară activitatea în acest centru, pe linie administrativă… bucătarul, bucătarul șef, medicul, responsabilul cu vizitele de lucru în fiecare zi ca să dea aviz pentru alimentele din bucătărie“, a declarat Emilia Arcan.
Lemne proaste, din Suceava, la prețuri dubioase
Alături de vicele Arcan s-au aflat prefectul Ioan Vlad Angheluță, consilierul județean Ciprian Șerban și Dumitru Crăescu, consilierul președintelui Consiliului Județean, Constantin Iacoban. În timpul vizitei s-a constatat faptul că miliardele de lei alocate școlii din fonduri publice se irosesc pe mai multe servicii, principalele fiind alimentația, proasta gestionare a materialelor de uz zilnic și licitațiile incorecte, realizate pe baza unor înțelegeri. „Este foarte ciudat cum s-a achiziționat lemnele de foc pentru la iarnă, pentru că nu s-a respectat nici zece la sută din ce e prevăzut în caietul de sarcini. Au achiziționat cică 713 metri cubi de lemn, cu aproape 2,5 miliarde de lei, prin Bursa Română de Mărfuri. La prima licitație s-au prezentat trei firme, din Prahova, Suceava și Piatra Neamț, dar prețul oferit de fiecare e fost prea mare – între 350 și 450 de lei pe metru cub, fără TVA. A fost a doua licitație și n-a mai venit firma din Prahova, ci doar din Suceava și Piatra Neamț. A câștigat cea din Suceava, cu 250 de lei pe metru cub, dar n-a mai venit cu marfa. Așa că a fost o nouă licitație și din nou a câștigat firma din Suceava – Fălticeni.
Până la urmă a adus materialul lemnos, dar e un putregai care nu se încadrează nici zece la sută în condițiile din caietul de sarcini. Nu se respectă grosimea, nu e tăiat la dimensiunile necesare pentru centrala termică, nu e de esență cu putere calorică mare! E brad putred, depozitat în jumătate din curtea liceului. Eu nu știu cum au semnat membrii comisiei recepția. Cică ar veni de-acum să taie lemnele, dar e greu de crezut. Dacă luat de la Direcția Silvică lemn, metru cub ajungea la 190 de lei, iar de la firmele de pe piața nemțeană, prețul de achiziție ar fi fost între 170 și 200 de lei metrul cub! E o diferență grosolană! Se va constitui o comisie pentru a vedea cine sunt vinovații de această situație și să se recupereze banii dați aiurea. Și să se cubeze și lemnele care se găsesc acolo, să vedem exact pe ce cantitate s-au dat atâția bani“, a declarat consilierul județean Ciprian Șerban.
Dezastrul din bucătărie
În bucătăria școlii, autoritățile au dat peste alte prăpăstii: linguri ruginite, cazane nespălate, mâncare depozitată necorespunzător, diverse lucruri fără rost și sticle goale, plus alte obiecte, ascunse în cuptoare. Mai mult, în timp ce bucătăresele și managerul instituției păreau a fi destul de relaxate, ba chiar mirate de vizita autorităților, școala tocmai primea și înmagazina o nouă tranșă de pâine mucegăită. Pungile în care se aflau produsele nu erau marcate în nici un fel; în schimb, comanda avea un document în care furnizorul specifica data fabricației ca fiind ieri. La insistențele autorităților județene, directorul instituției, Liliana Apachiței, a returnat pâinea furnizorului.
Nici în magazia bucătăriei nu au existat motive de mândrie pentru personalul instituției școlare. Într-un coș de gunoi s-au găsit bani publici dați de Consiliul Județean: o pâine întreagă și o sticlă de suc. În frigidere, conform normelor igienico-sanitare, alimentele trebuie depozitate separat, în funcție de categoria din care fac parte (lactate, ouă, carne etc), dar nu se întâmplă la fel la liceul din Ștefan cel Mare, deoarece, conform administrației centrului, magazia este „un spațiu improvizat“.
„Sunt dezamăgită până la lacrimi. Mă doare sufletul pentru acești copii bătuți de soartă în primul rând, nu merită să stea cu așa cazare mizerabilă și cu așa hrană. E destul că Dumnezeu n-a fost drept și sunt necăjiți, mai sunt și alții care își bat joc, iar eu n-o să permit“, a mai declarat Emilia Arcan.
Deficiențe la asigurarea siguranței copiilor
Nici încăperile care au urmat vizitei nu au fost lipsite de probleme. În boxa îngrijitorilor s-a găsit debandadă: haine de schimb aruncate anapoda și substanțe dezinfectante depozitate dezordonat într-un dulap împreună cu alte obiecte. Pe palierul clădirii, băile, care teoretic sunt destinate copiilor, au fost transformate în diferite depozite. Reprezentantul președintelui, Dumitru Crăescu, în urma verificărilor, a constatat că există mari deficiențe în ceea ce privește normele de protecția muncii și a celor de prevenire și stingere a incendiilor (PSI). Pe lângă butelii de stingătoare expirate în luna august, a dat peste documente incomplete, greșit realizate sau inexistente.
Apar astfel semne de întrebare nu doar în privința alimentației și igienei copiilor, ci și a siguranței lor. Vicele Emilia Arcan a solicitat să se descuie două uși: cea a spălătoriei și a cabinetului supraveghetorilor de noapte, dar nu s-a putut, sub diverse pretexte.
În urma unei vizite de lucru desfășurate la sfârșitul anului trecut, adjuncta CJ a tras un semnal de alarmă, însă, în loc să se îndrepte, lucrurile s-au agravat. Conform Emiliei Arcan, directorul Liceului Tehnologic Special Ștefan cel Mare, Liliana Apachiței, care este în funcție de 16 ani, susține că și-ar fi depus demisia la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, însă i-ar fi fost respinsă de șefii învățământului județean.
„Un cuvânt de spus îl are și Inspectoratul Școlar“
Pe acest subiect, prefectul județului, Ioan Vlad Angheluță a precizat „Pe partea de management, categoric, un cuvânt de spus îl are și Inspectoratul Școlar, pe lângă problemele logistice descoperite astăzi. Din câte știu, urmează ca domnul Stan să ia o decizie privind și managementul de aici“.
Directorul Apachiței nu a dorit să exprime un punct de vedere. Din partea centrului, au mai participat la întâlnirea cu autoritățile județene medicul școlar Carmela Secară și Maria Moșu, administrator.
Controlul continuă
Echipa de control a instituțiilor publice județene va desfășura în continuare acțiuni inopinate până la deschiderea anului școlar. Ieri au mai fost verificate centre și școli din orașul Târgu Neamț și localitățile Păstrăveni, Urecheni, Petricani, Bălțătești, Crăcăoani și Oșlobeni. „Am găsit școli pregătite pentru reluarea cursurilor, dar și unele… vai de ele! La Petricani, domnul director ne-a întâmpinat arătându-se deranjat de vizita noastră! Tronau scrumierele cu chiștoace pe calorifere, la intrare, pânzele de păianjeni în geamuri, mizerie la tot pasul! Iar el încerca să ne spună că am mers în control pentru că el e dintr-un partid și eu din altul! N-are nici o legătură uan cu alta! Nu te plimbi ca un gigolo pe holuri și școala geme de mizerie. Nu mă interesează că e fiul primarului! Să facă altceva, căci management școlar nu știe! Voi propune schimbarea lui, să vină un om gospodar acolo!“, a mai spus Emilia Arcan.
O victimă a unui astfel de control, efectuat anul trecut, este actualul general adjunct Ioan Milea, care a fost schimbat din funcția de director la Pângărați la cererea vicelui Arcan. Doar că la el s-a nimerit de minune zicala „Un șut în fund, un pas înainte“, căci a ajuns mai sus decât a sperat vreodată.
Ana FERMEȘANU