Mizeria a pus lacăt pe uşa restaurantului Casa Romaşcană

mizerie focarInspectorii sanitari au descins în local după ce mai mulţi nuntaşi s-au internat cu toxiinfecţie alimentară

La control s-a depistat că angajaţii restaurantului nu aveau examenele medicale efectuate la zi

Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ au luat măsura suspendării activităţii la restaurantul Casa Romaşcană, din Roman, după ce au identificat o serie de probleme în ceea ce priveşte condiţiile de preparare şi servire a mesei. Semnalul de alarmă a fost dat după ce 20 de persoane care au participat la o nuntă organizată acolo s-au internat în spital cu simptome clare de toxiinfecţie alimentară iar altele au fost tratate la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

„În cursul zilei de 04.08.2015, orele 19.04, DSP Neamţ a fost informată de către I.S.U. Neamţ că două ambulanţe s-au prezentat în satul Corhana, comuna Dulceşti, jud. Neamţ pentru a prelua un număr de 7 persoane ce acuzau o simptomatologie, care ridica suspiciunea unei ”toxiinfecţii alimentare”. Specialiştii din D.S.P. Neamţ s-au deplasat către Centrul de Primire Urgenţe a Spitalului Municipal de Urgenţe Roman, unde au ajuns în jurul orelor 20.45 şi au efectuat ancheta epidemiologică cu privire la condiţiile de apariţie a acestui focar. Au fost internate 13 bolnavi cu simptome la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi 7 la Roman. Din răspunsurile primite de la persoanele intervievate s-au constatat că acestea au participat la o nuntă în data de 02.08.2015 la  restaurantul Casa Romascană”, ne-a transmis conducerea DSP Neamţ printr-un comunicat de presă.

În focar, personalul Compartimentului Epidemiologie din cadrul DSP Neamţ a desfăşurat o anchetă epidemiologică. În cursul zilei de 04.08.201 5 ora 20 au fost prelevate probe de la  restaurantul la care s-a desfăşurat evenimentul, iar ziua de 05.08.2015 o echipă a Serviciului Control, s-a deplasat la  restaurantul Casa Romascana  din Roman pentru prelevare de probe de sanitaţie de la personal şi suprafeţe (blaturi, mînere frigidere şi uşi, veselă, tacîmuri), fiind recoltate  17 probe, s-a procedat la recoltarea unei probe de apă din blocul alimentar , s-a făcut control igienico-sanitar în blocul alimentar şi anexe social sanitare cu întocmire de proces verbal de constatare prin care s-au dat recomandări şi termene imediate de  remadiere a deficienţelor. De asemenea, s-au recoltat 20 coproculturi de la bolnavi (13 Spitalul Piatra Neamţ şi 7 Spitalul Roman).

Rezultatele probelor de sanitaţie evidenţiază o încărcătură mare de Enterobacteriaceae ceea ce denotă condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare. Întrucât  personalul care deserveşte unitatea sus menţionată nu prezenta fişă da aptitudine cu examenele medicale efectuate, administratorul firmei a fost sancţionat contravenţional conform HG 857/2011, art. 52 lit. a, în valoare de  1.000 lei. Nu în ultimul rând a fost luată măsura suspendării activităţii unităţii până la remedierea deficienţelor constatate”, subliniază conducerea DSP Neamţ.

Geanina NICORESCU