Meșteșug și artă prin valorificarea materialelor din natură

Mestesug si artaGrădinița Nr. 5 din Piatra Neamț organizează înscrieri, până la sfârșitul lunii iunie, pentru cea de-a V-a ediție a Concursului interjudețean „Meșteșug și artă prin valorificarea materialelor din natură“.

Concursul, care se va desfășura pe data de 30 iunie, este destinat atât preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și din palate ale copiilor și școli speciale, dar și cadrelor didactice, fiind organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Școala Gimnazială Nr. 8 Piatra Neamț, Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra Neamț, Școala de Artă Piatra Neamț – Asociația Social Culturală „Gogu Craiu“ și Școala Gimnazială Borlești, Neamț.

Competiția se desfășoară pe două secțiuni, Creație practică (având ca temă „Micii meșteri mari“) și Proba artistică (ce va cuprinde serbări, dramatizări filmate, fotografii sau înregistrări video din cadrul serbărilor).

Fiecare cadru didactic îndrumător poate participa la concurs cu maximum 5 copii și tot atâtea lucrări sau poate fi el însuși autorul lucrărilor, fiind admise tot maximum 5 lucrări pentru un cadru didactic.

Pentru realizarea lucrărilor, concurenții vor folosi materiale de lucru din natură: frunze, semințe, flori, petale, pănuși de porumb, ață, plută, scoici, coji de copac, sticlă, mărgele, material gumat, fetru, material textil etc., tehnicile folosite fiind la alegerea îndrumătorului lucrării (decupare, rupere și tăiere liberă etc.), iar suportul ales în funcție de imaginația fiecăruia.

Natura, cât mai aproape de copii

Lucrările vor fi realizate în diferite dimensiuni, respectând tematica propusă, iar colajele vor fi puse în folie de protecție transparentă. Totodată, organizatorii recomandă ca lucrările tridimensionale să fie trimise prin colet poștal, pentru păstrarea calității.

Pachetul cu lucrări va fi trimis până la data de 30 iunie 2016 (data poștei) pe adresa Grădinița cu P.P. Nr. 5, Strada 1 Decembrie 1918, nr. 34, Piatra Neamț, județul Neamț, 610231( cu precizarea Pentru concursul interjudețean „Meșteșug și artă prin valorificarea materialelor din natură“) și va conține fișa de înscriere listată și lucrările.

„Prin concursul inițiat de noi, dorim să aducem natura cât mai aproape de copii, dorim înlocuirea activităților recreative de tipul jocului pe calculator sau vizionărilor TV, cu activități care să implice copilul în colecționarea diferitelor materiale din natură (scoici, frunze, pietricele, flori etc.) și valorificarea acestora în mod creativ. Colecționarea, sortarea, și îmbinarea acestor materiale contribuie cu succes atât la dezvoltarea abilităților practico-aplicative, cât și la dezvoltarea creativității și imaginației. Cu migală și iscusință, materialele din natură prind viață în lucrări meșteșugite care sunt adevărate opere de artă. Concursul este o provocare în condițiile actuale, când valorile materiale sunt cuantificate prin gradul de procesare, prelucrare. Obiectele hand-made încep să capete din nou valoarea cuvenită, iar dacă ele sunt realizate și cu material din natură, valoarea lor crește semnificativ“, se arată în argumentul proiectului.

Jurizarea se va face de către specialiști ai instituțiilor implicate în proiect, precum și alții din domeniu. Se vor acorda premiile I, II și III pentru fiecare nivel de învățământ și grupă de vârstă, precum și diplome de participare tuturor cadrelor didactice îndrumătoare sau participante.

Între obiectivele concursului se numără: colecționarea materialelor din natură și valorificarea acestora în mod creativ; dezvoltarea abilităților practic-aplicative prin realizarea unor creații inedite; dezvoltarea aptitudinilor prin producerea unor valori estetice utilizând mijloace de exprimare specifice; crearea unor obiecte hand-made care să vină în sprijinul organizării spațiului educațional din unitățile școlare.

Irina NASTASIU