Meșteri nemțeni la Tabăra de Creație Populară „Micii meșteri din Copou“, ediția a IX-a

*Între coordonatorii de ateliere se numără și meșterii populari Maria Vasiliu din Târgu Neamț și Maria Otavă din Dumbrava Roșie

Până pe data de 24 iunie, elevii iubitori de artă populară românească se pot înscrie la Tabăra de Creație Populară „Micii meșteri din Copou“, ediția a IX-a, eveniment organizat de Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului“, în perioada 27 iunie – 2 iulie.

Evenimentul reunește 110 elevi, cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, cu scopul de a-i familiariza cu meșteșugurile tradiționale românești. Ca și în cadrul edițiilor precedente ale taberei, acest deziderat se va materializa prin implicarea deosebită a unor meșteri populari renumiți în meșteșugurile pe care le practică. Între aceștia se numără și Maria Vasiliu din Târgu Neamț (podoabe croșetate) și Maria Otavă din Dumbrava Roșie (semne cusute).

Atelierele propuse pentru Tabăra de Creație Populară „Micii meșteri din Copou“, ediția a IX-a vor fi următoarele: Modelaj lut – Iurie Cucuietu, Drochia – Republica Moldova; Olărit – Daniel Ifrim, Schitul Stavnic – Iași; Împletituri din paie – Eugenia Moldovan, Bălți, Republica Moldova; Cioplitură în lemn – Sonia Apalaghiei, Hulub – Botoșani; Țesut la gherghef – Eugenia Stan, Iași; Podoabe croșetate – Maria Vasiliu, Târgu Neamț – Neamț; Pâslărit – Melinda Pal, Sfântul Gheorghe, Covasna; Linogravură – Liviu Acasandrei, Iași; Semne cusute – Maria Otavă – Dumbrava Roșie-Neamț; Pictură icoane pe lemn – Valentina Acasandrei, Iași; Împletituri din sfoară prin tehnica nodurilor – Silvia Cozmîncă – Iași, Pictură icoane pe lemn – Valentina Acasandrei, Iași.

Programul taberei va fi cuprins între orele 9.00 și 14.00, cu pauză de o oră, la mijlocul intervalului. Numărul maxim de elevi pentru un atelier este de 10 persoane. După cum informează organizatorii, copiii vor lucra folosind materiale și unelte specifice meșteșugului pe care îl vor învăța. În pauza programată după 2 ore de instruire, micii meșteșugari vor fi antrenați în jocuri interactive cu specific rustic și tradițional, dansuri și cântece populare, teatru pentru copii etc.

Inițierea în tainele meșteșugului ales se va concretiza prin realizarea de către copii, sub atenta îndrumare a meșterului popular, a unor obiecte ce vor fi expuse în cadrul unei expoziții cu vânzare.

Potrivit organizatorilor, manifestarea urmărește în primul rând promovarea tradițiilor românești în rândul elevilor, în așa fel încât aceștia să le cunoască, să le iubească, să le respecte și să le promoveze.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova“ Iași, Centrul de Informare Turistică Iași, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM), Asociația Dialog pentru Dezvoltare (ADD) Iași, Asociația ROIS (Ready to Open Intercultural Spaces) Iași și Asociația Meșterilor Populari din Ținutul Neamț.

Asociația „ART – Meșteșugurile Prutului“ are ca scop sprijinirea și promovarea meșterilor și creatorilor populari din domeniul meșteșugurilor tradiționale din România și Republica Moldova, precum și crearea oportunităților de valorificare a produselor proprii, prin inițierea și realizarea unor activități și programe în interes comunitar.

Irina NASTASIU