Meserii pierdute: Unde au dispărut croitorii și cizmarii?

cizmarTransformările prin care trece societatea în ultima perioadă de timp, sărăcia lucie ce a determinat migrația masivă a meseriașilor către țările mai dezvoltate, a condus la dispariția unor bresle întregi, dar și apariția unor meserii noi. Așa se face că breasla croitorilor ca și cea a cizmarilor, din care au mai rămas câțiva dinozauri pe ici pe colo ce și-au făcut PF sau PFA, a fost asimilată unor alte meserii mai mult sau mai puțin pretențios numite designeri vestimentari sau creatori de modă.

În oraș mai găsești câte o mică dugheană de cartier unde meseriașii  mai fac un tiv, mai modifică o rochiță sau un blug. Iar second-hand-urile  prosperă în continuare, până și unele doamnele cu pretenții mai dau câte o raită prin hainele cu miros de naftalină să-și mai completeze garderoba cu ceva de firmă, fie și la kilogram.

Din croitorie, pe vremea bunicilor noștri, unii chiar au trăit bine. Dar acum, ei sunt pensionari în timp ce urmașii lor, ucenicii de altădată s-au reorientat spre meserii din care să supraviețuiască.

Pentru cei mulți, grija facturilor la utilități și a frigiderului a luat demult locul modei. Se îmbracă din cap până-n picioare de la magazinele de solduri sau de la SH-uri de cartier. Prin cartierele orașului, se transmite mai mult prin viu grai faptul că în blocul cutare, scara cutare, stă o fostă croitoreasă ieșită la pensie și la ea apelează mai toate  doamnele când au nevoie  de o haină croită bine și elegant.  Doamna Firica este o astfel de croitoreasă de ocazie, care își mai adaugă câte ceva la veniturile provenite din pensie.  ”E greu, și nu se câștigă mare lucru, dar nici nu pot sta degeaba”, recunoaște tanti Firica.

Nenea Gigi, cizmar de meserie, a ieșit la pensie în urmă cu mulți ani, însă nu poate sta acasă când oamenii îl roagă să le repare pantofii. „E viața mea aici. Odinioară nu aveai timp să răsufli la câte comenzi erau. Acum, mai pui un flec, o pingică”, spune bărbatul cu un zâmbet amar în colțul gurii. Nea’ Gigi  se simte bine printre perechile de pantofi, ghete și cizme ordonate cu grijă pe rafturi și speră să mai poată munci măcar vreo 5-6 ani de acum încolo.

Ingrid CIOFOAIA