Merii, atacaţi de muşiţă şi rapăn

livada de meri

„Acolo unde s-au făcut tratamente nu sunt probleme”, a declarat dr. ing. Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ

Lumea a intrat în panică. Circulă foarte multe veşti proaste în privinţa merelor româneşti. La unison, ele spun că  producţia de mere va fi mult diminuată faţă de anul trecut. Cei mai pesimişti spun chiar că nu vom avea deloc mere autohtone. Asta din cauza capriciilor vremii, care au favorizat atacul virulent al bolilor şi dăunătorilor asupra aceastei specii de pomi.

Ne-am interesat la sursa avizată, dr.ing. Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ: „Unde s-au făcut tratamente, nu sunt probleme cu producţia de mere. Fructele cresc, totul e bine. Acolo unde nu s-au aplicat tratamentele contra rapănului la măr şi împotriva afidelor, au apărut şi necazurile. Cel mai dens a fost atacul afidelor. Muşiţei la măr cum i se spune în popor, cea care răsuceşte frunzele, iar pomii sunt  în suferinţă. Dacă nu stropeşti la timp, se instalează rapănul la măr.

Adevărul e că, la noi în judeţ, nici nu mai sunt suprafeţe mari ocupate cu meri. Sunt livezi „în circuit închis”, de câte jumătate de hectar, chiar mai puţin. Cea mai mare suprafaţă comasată este de 5 hectare, unde s-a făcut o plantaţie de meri, la Păstrăveni.”

Vişinele şi cireşele în cea mai mare parte au fost culese şi au scăpat anul âsta de boli şi dăunători. Doar ploaia ce le-a mai dăunat, acolo unde încă nu s-a strîns recolta. Prunii arată bine, deocamdată.

Tina CONDREA