Mecanizatorii se pregătesc de seceriş

Traian Vararu, director Directia agricola1

* Spre finele săptămânii, combinele vor intra în lan!

 

convorbire cu Traian Vararu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ

 

Rep.: Se aproprie secerişul…

Traian Vararu: Mecanizatorii  deja încep să  mişte combinele către punctele de recoltare. Se formează aria. Locul de la margine de lan, acolo unde se organizează „batalionul”. Se pregăteşte terenul, se aduc stingătoare şi tot ceea ce trebuie pentru prevenirea şi stingerea incendiilor. E ca la organizarea de „şantier”.

Rep.: Când şi care vor fi primele lanuri în care vor intra combinele?

T.V.: Orzul va fi primul. Secerişul va începe în zonele care permit efectuarea acestei lucrări.  Mă refer la terenurile din partea Romanului, pe tarlalele în pantă, cu expunere mai mare la soare. Este posibil ca spre sfârşitul acestei săptămâni combinele să intre în lan. Dacă mai ţine timpul, aşa cum este acum.

Rep.: Următoarele culturi la recoltare?

T.V.: Noi vorbim  de cultura mare, cea din câmp. Dar, tot acum, se recoltează în livezi, în grădinile de legume, la căpşune. În câmp, urmează secerişul la orz, orzoaică, rapiţă şi grâu. Apoi culturile timpurii, cum este varza. Practic, acum demarează recoltatul şi agricultura începe să dea din producţiile acestui an.

Rep.: Că a ploat mai multe zile la rând, e bine! Dar poate fi şi rău? Asta dacă s-a întârziat, cumva, începerea secerişului…Suntem deja în iulie, luna lui cuptor.

T.V.:  E rău dacă mai plouă de acum încolo, continuu, mai multe zile. Ar putea duce la încolţirea bobului în spic. Asta ar influenţa negativ calitatea producţiei şi a pâinii în ultimă instanţă.

Rep.: Ochiul specialistului ce spune? Cum se vede viitoarea recoltă de grâu?

T.V.: Nu va fi mai jos faţă de cea de anul trecut. Sperăm la producţii mai mari în acest an.

Rep.: Vremurile viitoare nu sunt dintre cele mai bune pentru agricultori. Se anunţă două luni de secetă cumplită…

T.V.: Eu nu aş crede, e doar o prognoză! Vom vedea cum va fi. Să reuşim cu recoltarea cerealelor păioase la timp şi cu producţii bune. Celelalte culturi agricole, porumbul şi floarea soarelui cred că o să reziste. Culturile sunt foarte frumoase acum, în câmp se poate vede asta, porumbul este viguros, floarea soarelui e înflorită deja.

Rep.: Acum, culturile agricole de bază arată foarte bine. Cât a contribuit la asta Dumnezeu şi cât agricultorul, specialistul în domeniu?

T.V.: Combinaţia este ideală! Asta fără discuţie! Fără agrotehnică şi fără specialişti nu poţi face mare lucru în agricultură. Chiar dacă plouă la timp. Dacă nu pui ce trebuie şi când trebuie în pământ…

Rep.: Agricultura nemţeană este pe drumul bun…

T.V.: Să vedem preţurile care vor fi! Aici e problema. Deocamdată nu ştim cum vor evolua, dacă vor fi mai mari ori mai mici comparativ cu anul trecut.

Rep.: Mă refeream la aprecierea făcută de specialişti de nivel naţional şi european. Cei prezenţi la simpozioanele şi zilele câmpului organizate pe exploataţii agricole mari, performante. Mă refer la cele de la TCE 3 Brazi, SCDA Secuieni ori Almos. Cu acele prilejuri s-a vorbit la superlativ despre cum se face agricultură în Neamţ. Credeţi că o spuneau doar aşa, din politeţe?

T.V.: Nu, chiar aşa este!

Rep.: Se poate şi mai bine?
T.V.: Întotdeauna se poate şi mai bine. Pentru asta ar mai trebui umblat la adunarea terenurilor, să se formeze explotaţii agricole mai mari şi mai puternice.

Tina CONDREA