Mașină lovită sau avariată? Iată ce ai de făcut!

Dacă ai mașină, cu siguranță i-ai făcut și asigurare obligatorie și asta pentru că neprevăzutul poate să apară de unde te aștepți mai puțin. Un moment de neatenție în trafic – al tău sau al altui șofer, o lovitură pe care observi că mașina ta a „încasat-o” în parcare – și lista poate continua. Cum procedezi atunci când mașina ta este lovită?

Abordările diferă în funcție de situație: accident ușor, accident grav sau o simplă avariere.

Iată care sunt pașii de urmat, pentru fiecare context în parte:

  1. Accident ușor

În această categorie sunt incluse situațiile în care accidentul s-a soldat exclusiv cu daune materiale și cel puțin unul dintre autovehiculele implicate s-a aflat în mișcare. Ambii șoferi trebuie să completeze formularul de constatare amiabilă a accidentului. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci trebuie să apelezi la procedura de declarare a accidentelor ușoare. Ulterior, poliția va demara o anchetă.

  1. Accident grav

Prudența îți poate salva viața. Procedurile de urmat sunt aceleași ca în cazul accidentelor ușoare. Nu neglija, însă, să conduci preventiv! Apelează fără întârziere serviciul de urgență în cazul în care ești implicat sau asiști la producerea unui accident grav! În astfel de situații, granița dintre viață și moarte poate fi marcată doar de câteva minute sau chiar secunde, iar salvarea vieții devine mai importantă decât orice avarie a mașinii!

  1. Avariere

Mulți șoferi descoperă că mașina lor a fost lovită în parcare. Din păcate, nu toți autorii se comportă civilizat, astfel încât să declare singuri incidentul sau măcar să lase pe parbriz un număr de telefon la care să fie contactați. Dacă te afli într-o astfel de situație, nu omite să faci fotografii din care să reiasă avarierea, de îndată ce este posibil.

În cazul în care, totuși, șoferul responsabil își asumă vina, veți putea completa împreună constatarea amiabilă de accident.

În caz contrar, trebuie să te prezinți la secția de poliție la care este arondată zona în care s-a produs evenimentul nedorit, în cel mult 24 de ore de la producerea acestuia. După ce îl vei declara, vei obține de la autorități un document care va atesta cauzele și împrejurările incidentului și autorizația necesară pentru efectuarea reparațiilor. În cazul în care se cunoaște autorul, va fi nevoie și de o copie după asigurarea RCA a autovehiculului pe care l-a condus la acel moment.

În lipsa constatării amiabile a accidentului, poliția va întocmi un proces verbal care va înlocui declarația respectivă.

Acoperirea daunelor

Primul pas în acoperirea parțială sau totală a daunelor de către asigurator este să îl notifici cu privire la dosarul de daună (fizic, telefonic sau online). Ulterior, vei completa cererea de despăgubire, respectiv de reconstatare. Accesează site-ul Asirom.ro pentru informații detaliate despre constatări daune auto și etapele ulterioare acestui proces.

Service-urile care sunt partenere ale companiei asiguratoare te pot îndruma, de asemenea, în legătură cu ceea ce ai de făcut în legătură cu notificarea daunei și întocmirea dosarului.

În oricare dintre situații, vei avea nevoie de următoarele documente:

Ține cont că, dacă un astfel de eveniment se produce pe teritoriul altei țări, se vor aplica reglementările legale în vigoare în statul respectiv.  

Pentru că niciodată nu poți să fii sigur că tu și mașina ta nu veți întâmpina incidente în trafic, poți opta și pentru o asigurare facultativă, de tip CASCO. Aceasta acoperă și unele riscuri suplimentare față de asigurarea obligatorie RCA.

Sursa foto – Unsplash.com