Majoritatea romilor se țin de școală

07/02/2017

Peste 1.600 de romi declarați oficial ca făcând parte din această etnie s-au școlit, anul trecut, fără să abandoneze școala. Potrivit datelor centralizate la Inspectoratul Școlar Neamț, din 1692 de romi înscriși la școală la început de an, 1619 au frecventat cursurile până la sfârșitul semestrului II.

Dintre elevii romi înscriși la școală, 308 au intrat în rândul preșcolarilor, 824 în învățământul primar, 416 la gimnaziu, 97 la liceu – cursuri de zi, 4 la seral, 9 la profesională, doi la postliceală, 20 au urmat cursurile programului „A doua șansă primar“ și 12 la „A doua șansă secundar inferior“. Dintre aceștia, doar câțiva elevi au abandonat școala până la finele anului școlar trecut, respectiv 14 elevi de liceu și au fost retrase alte câteva zeci din învățământul preșcolar și primar.

Cei mai mulți dintre romii care au mers la cursuri anul școlar trecut sunt băieți.

În ceea ce privește activitățile instituite de ISJ Neamț în privința minorităților, amintim existența mediatorilor școlari, instruirea și formarea acestora, participarea cadrelor didactice rome la cursuri de formare, precum și derularea proiectului pentru grupuri dezavantajate „Educația – punctul de plecare pentru fiecare drum de succes“. Trebuie subliniat faptul că elevi nemțeni din rândul romilor au participat la Olimpiada de Limba și Literatura romani și Istoria și tradițiile romilor“ și la concursul național „Diversitatea – o șansă pentru viitor“.

Geanina NICORESCU