În trimestrul IV al acestui an vor beneficia de Balneofizioterapie (BFT) mai puțini bolnavi decât în trimestrul III, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Neamț. Valorile de contract alocate pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie procedurilor BFT se cifrează la 128.606 lei, cu aproape 2.000 de lei mai scăzute decât cele din trimestrul trecut. O diferență aparent mică, dar semnificativă pentru pacienții care au nevoie de proceduri specifice de recuperare după intervenții chirurgicale sau de combatere a durerii după intervenții noninvazive. În județul Neamț sunt doar câțiva furnizori de servicii medicale care dispun de aparatura necesară și de specialiști pentru efectuarea terapiilor BFT, respectiv Policlinica Piatra Neamț, Policlinica Roman, cea din Târgu Neamț, Fundația Speranța Bolnavilor, SC Katimed SRL și SC Sf. Andrei SRL.
Prin tratament BFT se poate combate durerea: acolo unde se simte durerea spontan sau la presiune, acolo este și leziunea. Durerea posttraumatică are la bază inflamația. Prin BFT se procedează și la refacerea echilibrului muscular, refacerea mobilității articulare. BFT include și ionizarea. Aceasta este procedura prin care se introduce în organism, cu ajutorul curentului continuu, diferite substanțe medicamentoase cu acțiune farmacologică. Tratamentul prin masaj, care de asemenea ace parte din BFT, are efecte fiziologice asupra elementelor aparatului locomotor. Masajul exercită o serie de acțiuni foarte utile asupra elementelor aparatului locomotor: mușchi, tendoane, fascii și aponevroze, teci tendinoase și alte formațiuni fibroase.
Tratamentul BFT constă și în proceduri balneologice, cu ape minerale sau nămol. Spre exemplu, potrivit specialiștilor, fracturile gleznei și piciorului, prin frecvența lor ca și prin sechelele pe care le lasă reprezintă un procent important în practica serviciilor de fizioterapie și recuperare. Asistența de recuperare trebuie începută înainte de a se stabili starea de sechelă.
Geanina NICORESCU