Magia pietrelor prețioase: smaraldul

Apreciat pentru culoarea inconfundabilă și…vibrațiile energetice

Smaraldul este una dintre cele mai rare și mai iubite pietre prețioase, alături de ametist, rubin, safir și diamant. Smaraldele cele mai frumoase sunt de multe ori mai valoroase chiar și decât diamantele de aceeași calitate.

Smaraldele sunt și azi printre cele mai apreciate pietre prețioase din lume, atât datorită culorii lor inconfundabile, cât și vibrațiilor lor energetice. Bijuteriile încrustate cu smaralde pot deveni talismane pentru purtător, mai ales când piatra verde este prinsă într-un inel de logodnă.

*Istoria milenară a smaraldelor

Cele mai vechi mine de smarald cunoscute vreodată în istorie erau în Egiptul Antic. De acolo, pietrele de smarald s-au răspândit în toată Antichitatea. Egiptenii au crezut mult timp în proprietățile magice ale smaraldelor, faraonii și marii preoți fiind deseori îngropați purtând un smarald la gât, ca simbol al tinereții eterne.

Cleopatra, una dintre cele mai cunoscute regine ale Egiptului, avea o feblețe pentru smaralde. Pentru a-și evidenția frumusețea ochilor, purta bijuterii din aur în care erau încrustate smaralde, pe care bijutierii îi sculptau chipul. Smaraldele erau prinse chiar și în mobilier și pereții palatului, Cleopatra dorind să se înconjoare de „armonia verde” a pietrelor prețioase.

Se spune chiar că, în ziua în care l-a cunoscut pe Iulius Cezar, Cleopatra l-a întâmpinat pe acesta purtând o diademă şi brăţări din aur cu perle şi smaralde, având la picioarele sale pisici sfinte împodobite la gât cu pietre la fel de verzi ca ochii ei.

*Mituri cu… smaralde

Puține pietre prețioase sunt învăluite în atât de mult mister ca smaraldul. Dincolo de culoare și valoare, smaraldul a fost asociat, de-a lungul vremii, cu efectele benefice asupra organismului, fizic și mental. Studiile psihologice au demonstrat că verdele este o culoare care liniștește și ajută la recăpătarea energiei pozitive, pentru că este un simbol al renașterii. Atunci când porți o pereche de cercei cu smarald, vei impresiona cu frumusețea lor, vei putea transmite și un mesaj puternic prin simbolistica acestei pietre și legendele țesute în jurul ei din timpuri străvechi.

Cristaloterapia se folosește de pietre prețioase și semiprețioase cu puteri binefăcătoare pentru a stimula puterea naturală de vindecare a omului. Pentru că smaraldul se cristalizează în forme hexagonale, emite vibrații energetice uniforme și are puterea de a concentra și dirija fluxurile energetice care ne pătrund în corp.

Smaraldul ajută la dezvoltarea inteligenței native, accentuează creativitatea, talentele artistice, aptitudinile lingvistice și capacitatea inventivă. În plus, îmbunătățește talentul oratoric, iar cei care poartă o piatră verde se vor putea concentra și exprima cu aplomb și încredere în sine. De aceea, cei care beneficiază cel mai mult de puterea smaraldului sunt scriitorii, politicienii, liderii spirituali, muzicienii, oratorii, judecătorii sau arhitecții.

În vechime, se credea că cine poartă bijuterii cu smaralde are puterea de a vedea viitorul, pentru că piatra prețioasă îi conferă înțelepciune. În ceea ce privește proprietățile terapeutice ale smaraldului, Legendele spun că, în trecut, smaraldul era folosit pentru vindecarea orbirii, holerei sau  malariei. Plinius cel Bătrân a spus că: „nimic nu e mai verde decât un smarald și nu există metodă mai bună pentru revigorarea ochilor decât să privești o astfel de nestemată, culoarea ei liniștitoare, reconfortantă având puterea de a îndepărta oboseala și lipsa de energie”.

Tina CONDREA