Lucrările de la Căminul de Bătrâni de la Roznov în stand by

Autorităţile au pus umărul să-i mute pe cei 50 de asistaţi la Staţiunea Neguleşti
Mutarea decisă de consilierii judeţeni, printr-un contract de asociere între CJ Neamţ şi oraşul Roznov

Cincizeci de suflete ninse de povara bătrâneţii şi mai ales a singurătăţii, încă mai speră că îşi vor peterce această iarnă într-un loc în care lucrările de renovare a unei clădiri construită în secolul al 19 lea, se vor termina pentru totdeauna. Este vorba despre Căminul de Bătrâni de la Roznov, unde Ministerul Muncii a finan-ţat, până la un moment dat, lucrările de reabilitare. Banii, desigur, din motive mai mult decât birocratice, au încetat să mai vină, iar acum, condu-cerea Căminului de Bătrâni de la Roznov, dar şi autorităţile locale, caută cu disperare un loc în care cele 50 de persoane vârstnice de acolo să-şi petreacă iarna în condiţii umane, mai ales că s-au demarat lucrările la interioare, iar oamenii, deja în vârstă şi cu probleme de sănătate, nu mai pot fi îngrijiţi acolo. Conducerea centrului unde sunt îngrijite cele 50 de persoane vârstnice dar şi primarul oraşului Roznov, vorbesc despre o situaţie dificilă care necesită o rezolvare rapidă.
”Prin desfiinţarea Spitalului de la Roznov, construit de colonelul Roznovanu, în 1893, trebuia să luăm o hotărâre privind spaţiile de acolo. Am decis să înfiinţăm un cămin pentru persoane vârstnice. Acesta s-a înfiinţat în aprilie 2011, am preluat o mare parte dintre salariaţii Spitalului Orăşenesc Roznov, cămi-nul s-a deschis prin hotărâre a Consiliului Local, pentru 50 de beneficiari.
Tot după desfiin-ţarea acestui spital s-a înfiinţat şi un centru de permanenţă pentru a se asigura asistenţă medi-cală populaţiei din toată zona oraşului Roznov. Căminul benefi-ciază de un proiect prin Ministerul Muncii, prin care se asigură cheltuielile de hrană, între-ţinere şi salariile anga- jaţilor. Iniţial proiectul a fost pentru 2 ani, iar apoi s-a prelungit, anul trecut, pentru încă 2 ani. Ne-am gândit să modernizăm spaţiile respective, pentru a îndeplini condiţiile de acreditare pentru Căminul de Bătrâni şi am depus toate documentele la Ministerul Muncii. Proiectul a început să se deruleze toamna trecută, lucrările au avansat dar nu aşa cum ar fi trebuit. Avem probleme privind decontările, este un sistem greoi. Pentru a putea duce la bun sfârşit proiectul respectiv, trebuie executate lucrările de rea- bilitare şi modernizare în interior. Se creează astfel un discomfort foarte mare. Ne-am gândit să se mute căminul, cu totul, la Staţiunea Neguleşti, pentru că acolo sunt toate condiţiile pentru a fi bine îngrijiţi. Dar până acum nu s-a reuşit acest lucru. Din punctul meu de vedere este o pro-blemă de interes judeţean pentru că din cei 50 de bătrâni doar 5 sunt din Roznov, restul provin din tot judeţul. Neapărat trebuie să-i mutăm undeva din cauza aestor lucrări care se fac la interior. Practic oamenii nu mai pot sta acolo. Sunt şi soluţii legale pentru aşa ceva, am discutat şi cu cei de la Ministerul Muncii, nu ar fi nicio problemă dacă se mută la Neguleşti. Am înaintat mai multe adrese către Consiliul Judeţean Neamţ pentru o asociere între oraşul Roznov şi CJ Neamţ în ideea de a rezolva această problemă. Au fost mai multe tentative de a intra proiectul pe ordinea de zi, dar ceva nu a mers acolo”, a explicat Ionel Ciubotaru, primar al oraşului Roznov.

Surpriza vine săptămâna aceasta, se pare, iar cei 50 de asistaţi îşi vor petrece Crăciunul la Negu-leşti.

Demersuri pentru rezolvarea acestei situaţii care părea fără ieşire a făcut şi deputatul Harbuz, în colegiul căruia trăiesc vârstnicii dar şi personalul Căminului de Bătrâni care funcţionează în fostul Spital orăşenesc Roznov. Liviu Harbuz opinează că soluţiile s-au găsit deja, este adevărat, destul de târziu, dar că până la Crăciun cei 50 de bătrâni vor fi mutaţi la Neguleşti.
”Rolul meu a fost în primul rând unul consultativ, nu unul executiv, şi în colaborarea pe care o am cu dl. primar Ciubotaru, am avut pe ordinea de zi acest subiect, încă de acum foarte mult timp. În ultimele luni dl. primar a făcut foarte multe demersuri către CJ, şi eu am încercat să-i conving pe consilieri şi pe cei de la CJ de necesitatea acestei mutări, în condiţiile în care este obligatoriu ca bătrânii să fie mutaţi în condiţii civilizate.
Se pare că nu a fost identificată o soluţie financiară, pentru că aici vorbim de 2 tipuri de finanţare. Dar aşa cum arată şi istoria acestui cămin, până la urmă, oraşul Roznov, primarul, au făcut sacrificii, compromisuri, pentru a salva onoarea colonelului Roz-novanu, care a construit acest spital, ba mai mult, a făcut eforturi pentru a asigura sănătatea, liniştea şi fericirea celor 50 de bătrâni care locuiesc acum în cămin.
Haideţi să dăm uitării ce s-a întâmplat şi să facem, poate în premieră, anunţul că săptămâna aceasta, va intra în şedinţă de consiliu, o hotărâre prin care, bătrânii vor fi mutaţi în Staţiunea Neguleşti. Acest lucru se va întâmpla desigur printr-un contract de asociere între Neamţ Tu-rism, care este în subordinea Consiliului Jude- ţean şi primăria oraşului Roznov, respectiv Căminul de Bătrâni. Cert este că s-a găsit soluţia, iar în privinţa soluţiei financiare vorbim despre realocarea unor bani care au avut ca scop iniţial finanţarea unor cluburi sportive, dar care printr-o modificare a Legii Sportului, aceste asocieri, între cluburile sportive şi administraţiile publice locale, s-au schimbat modalităţile de finanţare. Astfel, aceşti bani vor fi realocaţi, în condiţiile în care primarul Ciubotaru şi Primăria Roznov vor prezenta în plenul CJ necesarul pentru finan-ţarea mutării şi între-ţinerii la Neguleşti a celor 50 de bătrâni. Putem spune că această pro-blemă este aproape re-zolvată, mai am re-zerve de 0,1%. Eu cred că Staţiunea Neguleşti s-ar preta foarte bine la o finanţare europeană pentru un cămin de bătrâni, deoarece, din ceea ce ştiu eu, avem doar 3 bătrâni din Roznov, iar restul provin din alte localităţi ale judeţului Neamţ. Din acest motiv ar trebui să gândim puţin mai integrat şi să căutăm o soluţie pentru toţi bătrânii ju-deţului Neamţ, în con-diţiile în care, ştim foarte bine că astfel de centre sunt foarte puţine, sunt suprapopulate şi avem tot felul de pro-bleme în privinţa finanţărilor. Eu cred că un Cămin de bă-trâni la Neguleşti, finan-ţat printr-un proiect european, ar putea deveni o realitate, o soluţie pentru vârstnicii singuri din acest judeţ”, a explicat Liviu Harbuz, deputat Colegiul 3 Neamţ.

IRINA ŞTEFĂNESCU