Loboda: aliment şi medicament! 

Tina-LobodãLoboda  românească sau spanac franţuzesc cum i  se mai spune, are beneficiile ei! Loboda este un aliment extraordinar de primăvară, având proprietăţi detoxifiante şi antioxidante excepţionale. Se găseşte aproape pe toate continentele şi colţurile lumii, însă  nicăieri nu este mai cunoscută şi mai îndragită decât pe meleagurile europene. În Europa, loboda este un aliment celebru al primăverii şi al verii, fiind cunoscută şi sub denumirea de spanac franţuzesc sau spanac nemţesc de munte. Descoperiţi beneficiile extraordinare ale lobodei, dar şi proprietăţile ei detoxifiante şi antioxidante!

*Beneficiile consumului de lobodă

Se spune ca si beduinii obişnuiau să consume această plantă crudă sau gătită, circulând în rândul lor chiar si o zicală “dacă nu ar fi fost loboda, beduinii ar suferi de răni”… Aceştia au observat beneficiile acestei plante şi faptul că o consumau frecvent era echivalent cu a ţine departe bolile de piele…

Având o compozitie asemănătoare spanacului, loboda are proprietăţi remineralizante şi revitaminizante. Regăsim în compoziţia ei cantităţi semnificative de vitamina K care ajută la fixarea calciului, dar şi la întărirea vaselor de sânge. Prin urmare, loboda împiedică formarea cheagurilor de sânge, reducând riscul atacurilor cerebrale.

Loboda conţine de 3 ori mai multă vitamina C decât spanacul şi de 2 ori mai multă vitamina C decat lămâile. 100 de grame de lobodă conţin 120-140 de mg de vitamina C.  Se ştie că vitamina C este un antioxidant puternic ce încetineşte procesul de îmbătrânire. Această vitamină favorizează procesul de regenerare celulară şi întăreşte sistemul imunitar al organismului. Chiar dacă este mai puţin consumată decât ruda sa, spanacul, loboda conţine mai multă provitamina A (caroten) decât acesta.

Loboda conține şi mult fier, calciu, riboflavina (vitamina B2), magneziu, potasiu, fenoli, proteine, fibre, carbohidraţi, dar şi antocianina, substanţa răspunzătoare de culoarea roşiatic-purpurie a frunzelor de lobodă. Antocianina este un antioxidant puternic ce are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, reducând riscul apariţiei cancerului.

Loboda poate fi consumată în supe şi gătită, însă, ideal este a fi consumată crudă, în salate, pentru a beneficia integral de toate vitaminele şi proprietăţile sale nutritive. Bucurându-se de proprietăţi diuretice, loboda are rolul de a curăţa sângele şi a elimina toxinele din organism, având totodată un uşor efect laxativ. De aceea, este recomandată a fi consumată crudă în dietele de detoxifiere şi, datorită proprietăţilor sale mineralizante şi vitaminizante, şi în tratarea asteniei de primăvară.

Tina CONDREA