Linişte şi resemnare la coada sărăciei!

* 500 de oameni au primit deja alimentele de la UE

* ”Proviziile” le ajung pe cel mult două luni

Feţe resemnate, o linişte aproape tristă peste rândul format din şase-şapte oameni zgribuliţi în faţa uşii de la Centrul Social Speranţa. Nimeni nu comentează nimic, nu schiţează nici un gest, aşa încât cei trei angajaţi ai poliţiei locale aproape că nu-şi au rostul.

Este cea de-a doua zi în care se distribuie alimentele din stocurile de intervenţie comunitară ale Uniunii Europene. Câţiva paşi mai încolo, în staţia de autobuz a cartierului social Speranţa, vreo cinci săraci stau lângă pachetele cu alimente.

Luni, în prima zi şi-au luat proviziile peste 300 din cei peste 6.000 de beneficiari, ieri până la prânz alţi 200, iar angajaţii primăriei, care le distribuie, se aşteaptă ca în zilele următoare numărul lor să crească.

„Alimentele astea nu-mi ajung nici într-un caz pentru un an de zile”, ne spune Maria Mustaţă, 64 de ani, din Piatra Neamţ. „Orezul, pentru că noi nu prea consumăm, o să-mi ajungă pentru vreo şase luni, iar făina pentru vreo două luni. Eu obişnuiesc să fac pâine de casă, o amestec cu tărâţe, mai fac o clătită, mai o gogoaşă. Celelalte alimente cred că o să-mi ajungă pentru vreo lună, două. Noi suntem doi pensionari, eu am o pensie de 350 de lei, soţul meu are 900 de lei. Dar să ştiţi că nu avem niciun fel de datorii, nici la întreţinere, nici pe la impozite. Din puţinul care-l avem drămăluim banii ca să ne ajungă. Nici nu am împrumutat  pe la bănci, nici nu ne ducem la uşa nimănui să cerem. Suntem bătrâni, dar corecţi”.

* În aşteptarea mălaiului electoral …

În interior o angajată a primăriei urmăreşte pe listă numele beneficiarului, verifică actul de identitate şi cantităţile, iar alţii doi îi ajută pe oameni să-şi încarce produsele fiecare în ce are. Unii au venit cu sacoşe mai mari, alţii cu cărucioare, un optimist aşteaptă afară cu un sac împăturit sub braţ.  Fiecare primeşte un colet cu 13 kg de făină albă, 4 kg de mălai, 6 kg de orez, 800 gr de paste făinoase, 1 kg de fasole, 500 gr de biscuiţi, 6 l de ulei, o cutie de bulion, o cutie de roşii în bulion, 3 kg de zahăr şi două cutii de mazăre.

„Dacă erau ceva mai multe era şi mai bine, dar sunt bune şi astea. Eu sunt şomer, am 52 de ani şi la vârsta asta nu mă mai angajează nimeni!”, ne spune cu tristeţe Constantin B. aşteptând să se deschidă uşa, tocmai ce i-a venit rândul. „Bine că se gândeşte UE la săracii din România, că ai noştri nici acum în campanie electorală nu dau nimic. Pixuri şi pliante…astea nu ţin de foame. Înainte mai dădeau şi ăştia ceva de-ale gurii. Da’ cine ştie, poate că în ultima săptămână când ajung la înjurături şi fluierături, să dea ceva şi la sărăntoci”, râde amar omul, grăbindu-se să nu-şi piardă rândul.

Programul Centrului Social Speranţa este de luni până joi, între orele 9-16, iar vinerea de la 9 la 13. În Piatra Neamţ figurează pe liste 6.492 de persoane dintre cele cu handicap accentuat şi grav, pensionarii cu pensia până în 400 de lei pe lună, beneficiarii de venit minim garantat şi şomerii indemnizaţi.