Leurda,  întăritor și detoxifiant 

Tina-LeurdaLeurda, cunoscută în popor ca usturoi sălbatic, este planta pe care ne-o ofera natura ca leac la ieșirea din iarnă, pentru a ne curăța organismul de toxine și pentru a ne întări imunitatea. Are calități ca ale usturoiului, de la gust și miros, până la cele terapeutice.

Leurda este cunoscută ca remediu de milenii, fiind prescrisă ca întăritor șidetoxifiant în Grecia antică. Medicii din Imperiul Roman s-au convins de proprietățile terapeutice ale leurdei, pe care o recomandau atât pentru curățarea sângelui, cât și pentru tratarea mai multor boli, de la viermi intestinali până la afecțiuni ale plămânilor.

*Leurda: medicament și condiment

Principala acțiune terapeutică a leurdei este aceea de a fluidiza sângele, fiind recunoscută printre cele mai indicate plante medicinale pentru afecțiuni cardiovasculare. Substanțele active conținute de leurdă ajută la dilatarea vaselor de sânge și la reglarea tensiunii arteriale.

Leurda are un efect remarcabil asupra sistemului nervos, ajutând la vindecarea stărilor depresive și la eliminarea stărilor de neliniște și nervozitate. Leurda sporește capacitatea de memorare și concentrare, având efect benefic asupra memoriei. Leurda ajută la o bună circulație a sângelului la nivelul creierului, fiind eficientă și în combaterea arterosclerozei.
În stare uscată, frunzele de leurdă se presară pe diferite mâncăruri, în amestec cu pătrunjel și ceapă, având efect de condiment deosebit de gustos.

Tina CONDREA