Ieri, la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ a avut loc Simpozionul „Repere istorice şi morale în România de ieri şi de astăzi” în cadrul proiectului „Dezvoltarea competenţelor socio-emoţionale la elevi”, organizat de prof. de istorie Mihai Lostun şi de laboranta Olga Panainte. La activitatea ce are ca scop însuşirea de către elevi a valorilor civice sau cu alte cuvinte o adevărată lecţie de patriotism, au fost invitaţi şi partenerii proiectului, elevi de la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamţ şi de la Şcoala Dumbrava Roşie, care în partea a doua a manifestării au oferit un program artistic colegilor lor.
Invitaţii de onoare ai manifestării au fost medicul Costache Andone, care este şi veteran de război şi prof. univ. dr. Gogu Gheorghiţă, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă Filiala Piatra Neamţ. Activitatea a fost dedicată Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie.
Profesorul Mihai Lostun le-a vorbit tinerilor despre „Marea Unire din anul 1918 în conştiinţa contemporanilor”, încercând să le insufle ceva din entuziasmul şi patriotismul celor care s-au întrunit la Alba Iulia, acum 94 de ani: „De la cel mai simplu om, până la şeful statului, regele Ferdinand I, oameni politici de calibru precum Ionel Brătianu, Nicolae Iorga, Ion G. Duca, Marghiloman, toţi vedeau acest eveniment ca pe o încununare a unui efort, nu de doi, trei ani, ci de veacuri”.
Medicul orelist, veteranul de război şi omul de ştiinţă Costache Andone le-a împărtăşit tinerilor fragmente din viaţa sa pe front, exemple de eroi din propria sa familie şi le-a vorbit şi despre împlinirile vieţii sale ca medic în Piatra Neamţ. Un exemplu de eroism dat de medicul de 94 de ani, a fost de pe frontul celui de-al doilea război mondial, în Munţii Tatra, unde un grup de soldaţi a făcut un foc în jurul căruia s-au strâns să se încălzească. Un obuz a nimerit chiar în flăcări, ucigându-i pe 13 dintre tinerii soldaţi care încă nu împliniseră 30 de ani, iar şapte dintre ei i-au fost aduşi tânărului pe atunci medic Costache Andone. Acesta a reuşit să le acorde îngrijiri în casa pădurarului pe care o transformase într-o mică unitate medicală şi unde i-a operat folosind ferăstrăul de tăiat lemne şi alte instrumente arhaice, dar a reuşit să-i trimită în siguranţă către o unitate spitalicească aflată la zeci de kilometri distanţă. Pentru faptele sale de eroism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, medicul Costache Andone, cel care a înfiinţat prima secţie de ORL în Spitalul Judeţean Neamţ, avea să primească „Virtutea militară” şi „Meritul sanitar, clasa a II-a”.
Prof. univ. dr. Gogu Gheorghiţă, de la Facultatea de biologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi şi preşedintele Filialei Piatra Neamţ a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, le-a vorbit elevilor despre exemple demne de urmat din zilele noastre, dar şi despre sentimentul patriotic, aşa cum ar trebui el trăit şi preţuit în aceste vremuri.