Lansarea cărții „Incursiuni prin Regatul Natal – Calu Iapa. Rememorări 1“ de Traian Socea, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Incursiuni prin Regatul Natal – Calu Iapa. Rememorări 1“ de Traian Socea, apărută recent la Editura Sensul, joi, 9 mai 2019, de la ora 17:00, în Sala Info-Club II. Prezentarea va fi făcută de jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan, cel care semnează și prefața. Totodată, în cadrul evenimentului va avea loc și vernisajul expoziției cu lucrările de grafică realizate de Alexandra Oancea pentru a ilustra volumul.

Cunoscut gazetar aflat în retragere, Traian Socea, aflat la debut editorial, s-a născut la 4 martie 1954 și a absolvit Facultatea de Ziaristică București, cu licența obținută în anul 1984. A fost jurnalist la ziarul „Ceahlăul“, redactor-șef la ziarul „Monitorul de Neamț“ și la postul de televiziune „Tele’M“, director la postul de televiziune „EST TV“, fondator al revistei „Calu Iapa“.

Alexandra Oancea, nepoată a lui Traian Socea, a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale“ București, cu domeniul de licență Scenografie și Media. Ca pictor și desenator, a expus în galerii de artă din Germania, Danemarca, Spania, Italia, Sardinia, Singapore.

„În urmă cu ceva vreme, Traian Socea a descoperit ceva excepțional. Ceva vecin cu divinitatea. (…) Profesia de jurnalist l-a obligat pe Traian Socea să cunoască oameni aparte și întâmplări ieșite din comun. C-așa se face gazetăria. Cu evadarea din banal. Pe toate acestea le-a turnat în plumbul gazetelor de dinainte de ’89 și, mai apoi, în computerele ziarelor noi, apărute după Revoluție, dar și în memoria de celuloid a aparatelor de fotografiat sau pe casetele de la televiziune. În gazetărie, Traian a jucat, cum s-ar spune în fotbal, pe toate posturile.

Dar dincolo de întâmplările și personajele pentru materialele de presă, în timpul acelor documentări, Traian a mai descoperit acel ceva apropiat de divin, despre care vorbeam la început. A descoperit farmecul tandru, bucuria sănătoasă și umorul incredibil al simplității. O simplitate curată ca o icoană și bună ca un cozonac de Paști. Sinceră și smerită ca o rugăciune către Dumnezeu și dăinuitoare ca nemurirea“, afirmă Sorin Ovidiu Bălan în „Prefață“.

„Eu socot că încercările prin care am trecut și care nu m-au înfrînt sînt comoara mea, grație bucuriei de a rămîne copilul ce am fost. Amintirea locurilor pe care le-am străbătut, uneori de zeci și sute de ori, însă de fiecare dată găsindu-le parcă mai frumoase, a oamenilor care de fiecare dată erau parcă tot mai cumsecade, o păstrez în sufletul meu ca pe un cuvenit tezaur“, mărturisește autorul în „Cuvînt înainte“.