Lăcaşuri de cult în sărbătoare

biserica de la vaduri

În judeţul Neamţ sunt mai multe biserici care îşi serbează astăzi hramul de sărbătoarea de suflet a Moldovei, ziua de 14 octombrie. Slujba de hram este o rugăciune de mulțumire adusă Sfintei Parascheva pentru ajutorul pe care l-a oferit bisericilor care o prăznuisc şi enoriaşilor.
Unul dintre lăcaşuri este Catedrala episcopala Sf. Parascheva din Roman.
Catedrala arhiepiscopală din Roman fost ridicată în secolul al XVI-lea şi atrage atenția numeroșilor credincioși prin frumusețea extraordinară a picturilor interioare care datează de aproape 500 de ani (cea din pridvor şi din pronaos).
Biserica din localitatea Vaduri se numără şi ea printre lăcaşurile care au hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
La hram, anul acesta, participă preoţii celor 7 parohii din zonă care fac parte din cercul pastoral „Sfântul Haralambie”, alături de credincioşi. La încheierea programului liturgic, mulţimea invitaţilor – preoţi şi credincioşi – participă la agapa frăţească organizată în aşezământul social aflat în curtea bisericii parohiale.
Părintele Păduraru Bobric Mircea a făcut o retrospectivă a activităţilor parohiale: „Anul 2013 a fost unul cu frumoase realizări pe plan spiritual-duhovnicesc şi filantropic. Credincioşii noştri, au ajutat tineri cu realizari şcolare deosebite, dar cu mai puţine posibilitaţi financiare, să-şi continuie studiile. De două ori pe lună cantina noastră sociala pregăteste, cu ajutorul bunilor noştri creştini, o masă caldă pentru bătrânii şi copii cu posibilităţi reduse. Am venit cu dragoste şi dăruire în întâmpinarea nevoilor financiare ale credincioşilor parohiilor vecine care au biserici în construcţii sau care au lucrări de pictură în execuţie”.
Parohul bisericii Sfintei Parascheva din localitatea Vaduri a ţinut să facă o urare tuturor creştinilor care o cinstesc pe sfânta de la Iaşi: “Ne rugăm ca sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva să ne sporească dragostea faţă de Bunul Dumnezeu şi faţă de nevoile spirituale, duhovniceşti şi materiale ale bunilor noştri credincioşi, să ne facă mai buni şi mai stăruitori în rugăciune”.
Prima menţiune despre hramul Sfintei Parascheva al bisericii de la Vaduri datează din 14 octombrie 1951. Biserica a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XVIII – lea. Alături de ea a fost ridicată actuala construcţie din piatră de râu şi cărămidă, lăcaş ce a fost sfinţit la data de 31 octombrie 1920.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din cartierul Dărmăneşti – Piatra Neamţ îşi serbează şi ea astăzi hramul. Programul liturgic a debutat ieri, 13 octombrie 2014, la ora 17.30 cu săvârşirea slujbei Vecerniei şi a Litiei. Au fost invitaţi preoţii din oraş şi din împrejurimi, alături de credincioşii parohiei şi nu numai. Soborul slujitor a fost format din pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamţ, părintele paroh Alecu Amarinei, părintele Constantin Ovidiu Munteanu şi ceilalţi preoţi invitaţi. La sfârşitul slujbei au fost oferite pachete închinătorilor participanţi.
Părintele paroh Alecu Amarinei a mărturisit că: “În viaţa fiecărei parohii şi în viaţa fiecărei comunităţi de credincioşi există un moment deosebit – hramul parohiei. Cu ocazia acestei sfinte sărbători se face retrospectiva anului ce a trecut. La parohia noastră noi am continuat lucrările pentru dotarea sfintei biserici, am adus candelabre noi şi am refăcut icoanele mari de pe catapeteasma din capela bisericii. De asemenea, cu binecuvântarea Î.P.S. Teofan Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei am schimbat hramul capelei (care era Sfântul Ştefan cel Mare) cu sărbătoarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni (Contantin Voievod cu cei patru fii ai săi – Constantin, Ştefan, Radu Matei şi sfetnicul Ianache), ce sunt prăznuiţi pe 16 august.”
Părintele paroh a ţinut să facă şi o urare tuturor credincioşilor: “Celor care ne sunt enoriaşi şi celor care vor veni din alte parohii le dorim ca Sfânta Parascheva să le împlinească rugăciunile, să le dea sănătate şi credinţă statornică “.
Vrednicul de pomenire preot Dragoș Munteanu care a plecat la cele veșnice pe 21 octombrie 2010 este ctitorul bisericii Sfintei Parascheva din Dărmăneşti – una dintre primele biserici construite în Piatra Neamţ după 1990 – mormântul său aflându-se lîngă biserica pe care a iubit-o atât de mult.
În biserică este spre închinare o raclă cu veşmintele Cuvioasei Parascheva de la Iaşi dăruite cu binecuvântarea Î.P.S. Teofan.
Orice creştin care a ajuns măcar odată la racla Sfintei de la Iaşi a putut observa că moaştele poartă mereu alte veşminte. Înveşmântarea moaştelor Sfintei Parascheva are loc în cinci perioade ale anului: cu o seară înainte de pelerinajul „Calea Sfinţilor”; de Crăciun, Sfânta primeşte iarăşi un veşmânt nou; la începutul Postului Mare; în ajunul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos şi, în sfârşit, după Perioada sărbătorilor închinate Sfântei.

Mihaela Racovanu