La Târgu Neamţ, Tabăra de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi”, ediţia a XIX-a

tabara de cultura si civilizatieÎn perioada 15 – 22 august, va avea loc, la Târgu Neamţ, Tabăra de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi”, eveniment organizat de Asociaţia Culturală ASTRA, în colaborare cu Primăra Târgu Neamţ. La tabără vor participa 24 de persoane din cadrul Despărțământului ASTRA „Alexandru Boldur” Anenii Noi, Republica Moldova.

Programul va include turul orașului Târgu Neamţ, vizite la Cetatea Neamţului, Muzeul „Veronica Micle”, Humuleşti, Muzeul „Nicolae Popa”, Târpeşti, vizite la mănăstirile nemțene, turul oraşului Piatra-Neamț, drumeții la Cheile Bicazului, Lacul Bicaz, Barajul, Lacul Roșu, precum şi alte activități de vacanță.

Ajunsă la cea de-a XIX-a ediţie, tabăra reprezintă, pentru susţinătorii programului şi mai ales pentru participanţi, un prilej de mare emoţie românească. Astfel, copiii şi tinerii români din teritoriile aflate în prezent în afara graniţelor României, cât şi cei care se găsesc în diferitele comunităţi româneşti, se bucură de activităţile iniţiate şi organizate de despărţămintele ASTREI din România şi de organizatorii din localităţile – gazdă.

„Pentru mulţi dintre beneficiari, taberele organizate în diferite zone ale României constituie o ocazie unică de a se bucura de frumuseţile naturale şi valorile spirituale ale unei ţări pe care o simt aproape, vorbindu-i graiul, dar pe care nu au avut prilejul să o viziteze. Invitaţii se bucură de toată grija organizatorilor, interesaţi să le îmbogăţească cunoştinţele de istorie, de geografie, de cultură şi de civilizaţie românească, să-i sprijine în perfecţionarea limbii române, în cunoaşterea vie, prin itinerarii culturale specifice, a istoriei şi a spaţiului în care aceasta s-a desfăşurat”, spun organizatorii.

Tabăra de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi” este organizată pentru tinerii români aflaţi în prezent în afara graniţelor ţării, cu sprijinul membrilor ASTRA din România. În fiecare an, invitaţii au ca punct de plecare capitala culturală a românilor – Iaşi, unde grupurile participante vizitează muzeele Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Bojdeuca lui Ion Creangă și Muzeul Unirii. În fiecare din aceste localităţi tinerii se întâlnesc cu membrii despărţămintelor ASTREI şi cu oficialităţile locale, pentru a schimba opinii şi idei.

Tabăra asigură acestor tineri posibilitatea de a vizita România, de a conştientiza faptul că de o parte şi de alta a Prutului şi în jurul graniţelor României se vorbește aceeași limbă, de a cunoaşte istoria naţională, de a-şi perfecţiona limba română, de a comunica cu tinerii din alte zone, precum şi cu gazdele şi de a participa la diferite activităţi cultural-educative (festivaluri, hramuri, drumeţii, hore, reuniuni, conferinţe etc.).

Irina NASTASIU