La Roman s-au înmulţit cazurile de accident cerebral

om pe targa

Un raport prezentat în cadrul conferinţei de presă de ieri de către Cătălina Pălăncianu, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a scos în evidenţă un fapt îngrijorător, şi anume, o înmulţire a cazurilor de accidente vasculare-cerebrale. Observaţia a fost făcută de managerul spitalului care a constatat că aceste cazuri apar din păcate şi la persoanele tinere iar în două cazuri recente a fost nevoie ca pacienţii respectivi să fie trimişi la Iaşi.

În cadrul centrului de primiri urgenţe anul a început cu bine din punctul de vedere a completării organigramei cu medici specialişti prin venirea a doi noi medici, doctorii Graur şi Obeadă. Ultimul raport al celor de la urgenţe indică faptul că romaşcanii au devenit mai moderaţi în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice înregistrându-se doar 4 cazuri de etilism acut. Tot în aceeaşi perioadă au mai fost înregistrate 6 cazuri de pacienţi cu accidente vasculare-cerebrale, 8 agresiuni şi doi pacienţi din Nisiporeşti intoxicaţi cu gaz de la un boiler, cărora li s-a aplicat oxigeno-terapie şi au plecat înzdrăveniţi acasă. Cei mai mulţi pacienţi sosiţi la urgenţe au fost cu colici abdominale, un număr de 47 de persoane cu acest diagnostic, din cauza unui regim alimentar nesănătos din timpul zilelor de sărbătoare. Pentru o mai bună fluidizare a activităţii din cadrul compartimentului primiri urgenţe se are în vedere aplicarea mai multor măsuri care să ducă printre altele şi la stabilirea rapidă a codurilor de urgenţă care să ierarhizeze ordinea preluării pacienţilor în funcţie de gravitatea suferinţei lor.

Un proiect în valoare de peste 50 de miliarde de lei vechi a trecut de prima etapă a implementării, astfel încât echipa managerială a spitalului speră ca până la sfârşitul anului viitor să poată vorbi despre punerea în funcţiune a sistemului operaţional de informatizare. Acest sistem face parte din programul „Servicii moderne pentru medici şi pacienţi” în care sunt parteneri atât Spitalul judeţean Neamţ cât şi spitalul din Târgu Neamţ. Prin punerea în practică a acestui proiect, despre care s-a vorbit pentru prima dată în 2010, se va putea realiza o aliniere la standardele europene şi în ceea ce priveşte urmărirea unei bune desfăşurări a actului medical prin oferirea într-un timp foarte scurt a celor mai bune soluţii pentru pacienţi.

Dan VASILIU