La o viitură, Siretul „mătură” jumătate din comuna Gâdinţi!

Ion Creanga-Siret 001
* Din 3,3 km de dig, s-au făcut doar 140 de metri …
* „Doamna Varga se poate face răspunzătoare nu numai moral, ci şi penal pentru viaţa oamenilor”, crede deputatul Ioan Munteanu
Au stat ploile, aşa că s-au mai liniştit şi oamenii din localităţile riverane Siretului, cei din comunele Doljeşti, Gâdinţi şi Ion Creangă. Dar mai cu seamă oamenii din comuna Gâdiţi, unde ameninţarea este cea mai mare.
La Dojeşti nu sunt probleme deosebite, a ţinut să ne liniştească primarul Iosif Şoican. După care a adăugat: „A fost o rupere de nori şi oamenii au intrat în panică, s-au speriat. Unii mai sunt şi acum nemulţumiţi. Dar nu au fost case inundate. În zonă au venit şi cei de la Apele Române, au văzut exact care este situaţia. Acolo sunt nişte şanţuri care trebuie decolmatate. La Doljeşti digul este construit în totalitate, nu sunt probleme din acest punct de vedere.”
Spaima mare e pe capul cetăţenilor din comuna Gâdinţi. „Pe bune dreptate, oamenii au suficiente motive de îngrijorare”, zice primarul Vasile Băbuţă. Localnicii au avut de pătimit la inundaţiile din 2008 şi 2010. Atunci, 100 de case au fost complet distruse şi doar 50 au fost refăcute.
Acum, li s-a promis protecţie. Cum? Ne spune primarul Vasile Băbuţă: „S-a aprobat finanţarea pentru construcţia unui dig lung de 3,3 km. Până acum s-au făcut doar…140 de metri! Adică 1,3 la sută din valoarea totală a investiţiei. Bani nu s-au dat. Domnul deputat Ioan Munteanu şi domnul senator Ioan Chelaru au făcut nenumărate demersuri, au vrut să ne ajute. Personal am fost la doamna ministru Lucia Varga, care ne-a promis că, la rectificarea de buget, vom primi bănuţii. Rectificarea s-a făcut în luna august, dar până acum nu am primit nici un leu. Acum se vorbeşte de o nouă rectificare bugetară, dar va fi una cu minus. Deci nici o şansă să primim fonduri. De asta a apărut îngrijorarea în rândul oamenilor din comuna Gâdinţi. Şi sunt speriaţi mai ales după ce au văzut la televizor ce s-a întâmplat la Galaţi şi Constanţa. La un moment dat au ameninţat că vor bloca drumul DN15 D. Promit că voi ţine situaţia sub control din punctul ăsta de vedere. Nu are sens şi nu se justifică blocarea drumului naţional. Transportatorii şi agenţii economici din zonă trebuie să-şi desfăşoare activitatea normal, nu trebuie să sufere şi ei pentru că nu se face digul de la Gâdinţi. La un moment dat, în demersurile mele, şi eu am spus că nu mă voi implica în alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, dacă nu vom primi finanţare pentru construcţia digului. Este mare nevoie de el. La o viitură a Siretului de nivelul celei din anul 2010, jumătate din comuna Gâdinţi ar fi „rasă” de pe faţa pământului”.
* Comuna Ion Creangă, cea mai predispusă inundaţiilor
În primăvară, împreună cu Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă, am “inspectat” zona vulnerabilă, situată ceva mai jos de de podul de peste Siret, podul cel mai lung din judeţul Neamţ. Primarul ne-a spus “povestea” Siretului şi nu doar atât! Că multe sunt de zis şi despre zbaterile oamenilor întru “cuminţirea” râului. Zadarnice, deocamdată!
”Acum, suntem localitatea cea mai predispusă la inundaţii. În anii din urmă s-a reuşit refacerea digurilor în amonte de comuna Ion Creangă, de la Gâdinţi şi până la Paşcani. Acum, toată apa se strânge “grămadă” şi vine “buluc”spre noi. Vine mai multă şi cu viteză mai mare. Din păcate, n-am reuşit să facem un dig şi aici. Înainte, intrarea Siretului era perpendiculară pe pod, acum apa face o curbă şi apoi intră sub pod. Este foarte mult erodat malul stâng, la o distanţă de vreo 300 m de pod. Pe celălalt mal, Direcţia Silvică Neamţ a plantat plopi şi salcâmi, chiar şi în albia râului. Asta a deviat cursul Siretului, care tot “muşcă” din malul stâng. Peste tot am atras atenţia asupra pericolului real ce se abate asura noastră, că nu-i o glumă. De la an la an, Siretul se mută cu 15-20 m şi vine spre comuna Ion Creangă. Albia se tot mută, malul cu liziera se colmatează, iar celălalt mal se tot rupe şi bucăţile se prăbuşesc în apa râului. La o viitură mai mare, cum a fost cea din 2008, apa îşi “croieşte” drumul pe lângă pod, iar podul rămâne pe uscat. Atunci cheltuielile vor fi cu mult, mult mai mari faţă de ce ar trebui făcut acum. Am atras atenţia factorilor de decizie de la județ. Au venit proiectanţi, au făcut diverse măsurători, au pozat şi au filmat. Soluţia e să se îndiguiască malul stâng şi să se taie cele 16 ha din liziera de pe malul drept. Aşa s-ar muta Siretul pe vechea sa albie. Dacă s-ar face 400-500 m de canal, s-ar rezolva problema inundaţiilor, de la Cotu Vameş şi din comuna Ion Creangă. Dar asta nu depinde de noi. Nu trebuie acţionat pompieristic, ca până acum. Unde arde, acolo stingi! Pericolul de inundaţii este permanent”.
* Digul de la Gâdinţi se face cu bani, nu cu prmisiuni…
Deputatul Ioan Munteanu cunoaşte foarte bine problemele din zona riverană Siretului. Şi nu doar că le ştie, dar s-a şi zbătut mult pentru rezolvarea lor. Iată şi cu ce sorţi de izbândă: „La digul de la Doljeşti este o problemă care n-a apărut până acum. După terminarea investiţiei de la construcţia digului, se întâmplă acea oprire a apelor, care se apoi duc în sat. Este o problemă pentru care cei de la Apele Române vor trebui să găsească soluţia. Acolo treaba este mai simplă. Problema noastră cea mai complicată este cu digul de Gâdinţi. Pe aceast temă am avut mai multe declaraţii publice şi interpelări în Parlamentul României. M-am adresat direct şi doamnei ministru Lucia Varga, de care depinde finanţarea acestei investiţii. Din 62 de miliarde lei vechi au fost alocate doar 800 milioane lei vechi. Adică aproape nimic. Chiar am şi spus că doamna Varga se poate face răspunzătoare nu numai moral, ci şi penal pentru viaţa oamenilor din Gâdinţi. Se ştie foarte bine că, dacă s-au rezolvat probleme cu inundaţiile din localităţile aflate în amonte de comuna Gâdinţi, tot ce era rău acolo, acum se mută în această zonă, în comuna fără dig de protecţie. Adică la Gâdinţi.. Eu sper să nu să se ajungă până acolo. Poate ne mai protejează Dumnezeu, că altel nu ştiu cine ne mai protejează. Am vorbit şi cu premierul Victor Ponta despre digul de la Gâdinţi, marţea trecută. Am promisiunea dumnealului că va încerca să ajute aomenii din această zonă. Sper să ajungem la o rezolvare, cât mai repede, dacă se poate”.
*Podul de la Ion Creangă: bani sunt, proiectul trebuie…reexaminat!
Cea de a treia problemă abordată de deputatul Ioan Munteanu se referea la podul din comuna Ion Creangă. „Am reuşit un lucru extraordinar. Tot fără acceptul doamnei ministru Lucia Varga. Am să-i repet numele până o să obosească. Dumneaei, că eu n-o să obosesc să fac asta. Am trecut prin comisie, fără acceptul doamnei ministru Varga, proiectul de reexaminare. Se ştie foarte bine că noi am promovat acest proiect de lege. Autorul proiectului este fostul deputat de Roman Marius Nicolae, eu l-am sprijinit cu trecerea proiectului prin Parlament. Din păcate, preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea proiectului. Adevărul e că proiectul nu trebuia să ajungă acolo, dar acesta este un alt subiect. Acum încercăm să promovăm proiectul, forţând puţin lucrurile. Am adus toate agumentele în spijinul proiectului cu podul de la Ion Creangă. Am spus că sunt bani pentru asta la Consiliul Judeţean Neamţ, bani care se reportează de la un an la altul, pentru că nu pot fi folosiţi. Sper ca de data asta să găsesc înţelegerea necesară, ca proiectul să fie promovat. Din păcate, mă împiedic de acelaşi minister…”
La construcţia digului de la Gândiţi şi în problema podului de la Ion Creangă nu-i suficient ca toată lumea să fie de acord, să promoveze proiectul, să se aprobe finanţările necesare. Importat e să se dea şi banii necesari. La timp şi în suma prevăzută în contractul de finanţare.
Tina CONDREA