Jucării de ieri şi de astăzi, la Muzeul de Istorie şi Arheologie

expozitie jucarii7 Vineri, la Muzeul de Istorie şi Arheologie, a avut loc vernisajul expoziţiei „Jucării de ieri şi de astăzi. Colecţiile Gorea Iulian şi Ştefan”. La eveniment au participat, alături de sculptorul Iulian Gorea şi muzeograful Lucian Uţă, elevi, cadre didactice, colecţionari.

Expoziţia cuprinde o gamă largă de jucării, grupate pe categorii: maşini industriale, maşini de transport (autobuze, tramvaie, trenuri), maşini de curse, maşini militare (inclusiv vapoare şi avioane), dar şi păpuşi, jocuri sau instrumente muzicale.

„Expoziţia este alcătuită, în proporţie covârşitoare, din jucării puse la dispoziţie de către Iulian Gorea şi de către băieţelul său, Ştefan. Evenimentul este o continuare a expoziţiei dedicate comunismului, găzduită recent de Muzeul de Istorie şi Arheologie, prezentând, însă, o latură mai luminoasă a unei perioade de tristă amintire. De data aceasta, aducem în faţa dumneavoastră lucruri plăcute, însumând o gamă diversă de jucării, de la cele de tablă, produse în România, până la celebrele păpuşi Arădeanca, distribuite nu doar în ţările comuniste, ci şi în Marea Britanie”, a spus Lucian Uţă, muzeograf la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, organizator al evenimentului.

 

Piesele de rezistență: patru vapoare, reconstruite în miniatură

 

„Când copilul meu, Ştefan, era mic, a văzut o jucărie pe internet şi a dorit să o cumpărăm. El a vrut ca jucăria să fie a mea, cu atât mai mult cu cât era de pe vremea când eu eram copil. În felul acesta, am început să colecţionăm jucării vechi. Am luat, apoi, legătura cu alţi colecţionari, am învăţat cum se pot procura jucăriile, am mers prin târguri organizate în diverse oraşe şi, încet-încet, am ajuns la o colecţie impresionantă”, a spus Iulian Gorea.

Majoritatea jucăriilor sunt făcute fie din tablă (cum este cazul maşinuţelor), fie din cauciuc (aşa cum sunt păpuşile Arădeanca).

„Păpuşile din ziua de astăzi sunt lucrate parcă în grabă. Pe vremuri, lumea avea mai mult timp, iar jucăriile erau realizate cu un anumit simţ al răspunderii”, a remarcat Iulian Gorea.

Piesele de rezistență ale expoziției sunt patru vapoare, realizate la scara 1:28, de copiii de la Casa Pionierilor. „Este vorba despre nave-unicat, pe care nu le mai posedă niciun colecţionar din România, copiii lucrându-le după schiţele ce apăreau în revistele vremii”, a adăugat Iulian Gorea.

Acestora li se adaugă faimosul autobuz ONT Carpați, recuzita școlară din perioada anilor 70 – 80, din colecția Gorea Iulian și Ștefan, precum și un costum de pionier complet echipat, din colecția Valentin Popescu.

La nivel naţional, colecţionarii de jucării s-au reunit în asociaţia Muzeul Jucăriilor, coordonată de Cristian Dumitru, foarte multe din jucăriile expuse regăsindu-se şi pe site-ul muzeuljucariilor.ro.

Expoziţia cuprinde şi o colecţie de jucării noi, de tip Lego, puse la dispoziţie de elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 2 , clasa a II-a A, aflaţi sub îndrumarea învăţătoarei Mary Luca, şi de elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3, Amariei Andrei și Ștefan.

Și, pentru că evenimentul a fost organizat, nu întâmplător, în preajma Zilei Copilului, elevii prezenți au recitat un grupaj de versuri dedicate copilăriei.

Expoziţia temporară va putea fi vizitată în intervalul iunie – iulie 2015.

Irina NASTASIU