Jandarmeria, a treia instituție de încredere

jandarmerieBilanţul pe 2014 al Inspectoratului de Jandarmi Neamţ a fost prezentat ieri, în cadru oficial, de conducerea unităţii în prezenţa invitaţilor: adjunctul Inspectorului General al Jandarmeriei Române – colonel dr. ing. Ion Peligrad, prefectul de Neamţ – Ioan Vlad Angheluţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ –  Constantin Iacoban, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Neamţ – comisar şef Paul Tablan,  inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” Neamţ – colonel Ioan Niţică, alţi şefi sau comandanţi ai instituţiilor colaboratoare. „Realizările anului 2014 au fost prezentate sintetic, cu accent pe contribuţia la asigurarea ordinii şi siguranţei publice, dar şi pe greutăţile determinate de austeritatea bugetară prelungită. Dincolo de cifre, adevărata evaluare este făcută de cei care beneficiază direct de activitatea Jandarmeriei Neamţ – cetăţenii, iar majoritatea acestora şi-au exprimat încrederea în instituţia noastră, ceea ce ne plasează în primele trei locuri dintr-un total de 21 de instituţii, conform sondajului Inscop Research efectuat în luna ianuarie 2014”, a punctat colonelul Sorin Gherman, şeful Jandarmeriei Neamţ.

Invitaţii la prezentarea bilanţului au ţinut scurte alocuţiuni.

Prefectul Ioan Vlad Angheluţă: „Activitatea Inspectoratului de Jandarmi îmi este cunoscută de la începutul mandatului meu  de Prefect, aţi fost o prezenţă constantă atunci când a fost nevoie de menţinerea siguranţei cetăţenilor la toate adunările publice, v-am simţit prezenţa în cadrul celor două tururi de alegeri organizate la nivelul Jud. Neamţ, chiar trei, dacă socotim şi alegerile parţiale din Comuna Mărgineni, în zona instituţiilor de învăţământ şi mai ale în patrulele mixte alături de poliţişti…Rămâne în continuare o problemă spaţiile în care dumneavoastră vă desfăşuraţi activitatea, cu paşi mici încercăm să vă ajutăm, s-a reuşit la Roman, încercăm şi în celelalte localităţi să găsim soluţii.

În noul an vă doresc să aveţi putere de muncă şi să asigurăm în continuare un climat de siguranţă pentru cetăţenii din Jud. Neamţ.”

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Constantin Iacoban: „Ştiu ce înseamnă instituţia dumneavoastră, întotdeauna când este nevoie de ordine şi disciplină, dumneavoastră trebuie să vă faceţi datoria în orice condiţii, mai ales în actualul context european şi mondial.”

Inspectorul Şef al I.P.J. Neamţ, comisar şef de poliţie Paul Tablan: „Ţin să vă mulţumesc pentru sprijinul acordat în anul precedent pentru menţinerea ordinii publice, în special pentru combaterea faptelor din stradă, şi în anul 2014. Am avut colegi jandarmi, care, fiind alături de familie au intervenit în momentul în care au fost martorii săvârşirii unei infracţiuni. Îl amintesc aici pe plutonierul Hodorogea Gabriel din cadrul Subunităţii Roman, când a intervenit şi l-a prins pe autorul unei infracţiuni. Sperăm că şi în anul acesta cooperarea va fi cel puţin la nivelul anului trecut pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii.”

Inspectorul Şef al I.S.U. „Petrodava” Neamţ, colonel Ioan Niţică: „Chiar dacă în anul 2014  nu ne-am mai confruntat cu situaţiile deosebite din anii precedenţi, în acţiunile specifice de salvare, cooperarea noastră a rămas la un nivel ridicat şi vreau să vă mulţumesc pentru lucrul  aceasta.”

*Repere ale IJJ Neamţ în 2014

În anul care a trecut, Jandarmeria Neamţ a urmărit realizarea obiectivelor stabilite în domeniul ordinii publice, protecţiei instituţionale, managementului resurselor umane, realizării unui suport logistic eficient, precum şi în ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională. „Prezenţa activă a jandarmilor în viaţa comunităţilor locale, prin acţiunile desfăşurate cotidian, constituie principalul reper al statutului Jandarmeriei de forţă sigură, credibilă, stabilă şi eficientă a statului român. Profesionalismul şi principialitatea dovedite de jandarmi pe timpul misiunilor zilnice de combatere a faptelor antisociale ori asigurarea sau restabilirea ordinii publice, în misiunile de pază şi protecţie instituţională constituie elementele care ne-au adus un binemeritat prestigiu în cadrul forţelor de ordine şi siguranţă publică. Pe timpul executării misiunilor nu au fost înregistrate evenimente negative de genul tulburării grave a ordinii publice ori a unor confruntări violente între participanţii la manifestările publice şi forţele de ordine”, a precizat maiorul Cătălin Resmeriţă, ofiţerul de presă al IJJ Neamţ.

Astfel, au fost executate 301 misiuni de asigurare a ordinii publice, din care la 14 manifestările de protest unde s-a folosit un număr de 93 jandarmi, faţă de 32  misiuni cu un număr de 239 jandarmi în anul precedent, la 97 de manifestări sportive de nivel european şi naţional (624  jandarmi), faţă de 82 misiuni cu un număr de 680  jandarmi în anul precedent, la o misiune de asigurarea ordinii publice pe timpul vizitelor oficiale şi la 35 de misiuni de asigurare a ordinii publice pe timpul alegerilor cu 270 jandarmi.

Acţiunile de intervenţie au avut ca scop rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetăţenilor urmărindu-se reducerea timpului de reacţie, modul de preluare a evenimentului până la prezentarea echipajelor de intervenţie la locul producerii acestuia, modul de realizare a cooperării între instituţiile specializate în intervenţie, condiţiile şi împrejurările în care se desfăşoară intervenţia, precum şi resursele avute la dispoziţie în momentul sesizării. I.J.J. Neamţ a executat un număr de 827 acţiuni de intervenţie, din care 687 la alte intervenţii solicitate prin telefon.

În anul 2014 au fost executate un număr de 2.900 misiuni  în zona de competenţă efectivele de jandarmi au acţionat în zonele de interes operativ comunicate de poliţie, atât independent cât şi în sistem integrat, la care au participat 11.544 de jandarmi.  I.J.J. Neamţ a executat misiuni de protecţie instituţională la un număr de 19 obiective de interes strategic sau de importanţă deosebită pentru activitatea statului. „Tototdată, I.J.J. Neamţ colaborează cu autorităţile publice locale care au responsabilităţi în domeniul ordinii publice, cu organismele guvernamentale şi neguvernamentale, agenţii economici şi se sprijină pe concursul larg al cetăţenilor, fiind executate un număr de 364 acţiuni în parteneriat cu I.P.J. Neamţ, cu executorii judecătoreşti, cu Parchetul – D.I.I.C.O.T, cu organele administraţiei publice locale, organele silvice, I.T.M. Neamţ, I.S.U. Neamţ, Apa Serv, Garda de Mediu, organele piscicole”, a mai spus ofiţerul de presă.

În perioada de referinţă au fost constatate 223 infracţiuni din care 128 independent şi 95 în comun cu poliţia. Pe linia constatării contravenţiilor, în perioada analizată, elementele de dispozitiv au constatat şi aplicat 2010 sancţiuni contravenţionale, din care 886 amenzi contravenţionale şi 1.120 avertismente. Valoarea amenzilor aplicate este de 185.700 lei.

Cristina IORDACHE