Intabularea gratuită, poate la anul…

Intabulare-Piatra-Neamt

Anul acesta, ofertele privind înscrierea gratuită în Cartea Funciară au fost multe şi foarte tentante. Mai ales că ele vin efectiv în sprijinul cetăţeanului, sub mai multe aspecte. Dar, de departe, efectul cel mai bine se resimte în buzunarul celor care, de voie ori de nevoie, trebuie să-şi intabuleze terenul ori alte proprietăţi. Case sau apartamente.

Intabularea gratuită vizează mai multe categorii de beneficari. Mai cu seamă din mediul rural, dar nu au fost uitaţi nici cei din mediul urban.  Ce s-a întâmplat cu aceste oferte, ce şanse sunt care le chiar să fie în practică şi când se va întâmpla asta, au fost subiectele discuţiei cu Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ.

*Patru comune, pe lista de aşteptare …

În comunele Dochia, Girov, Ştefan cel Mare şi Dobreni urma să se facă înscrierea gratuită în Cartea funciară a tuturor terenurilor din localităţile respective. Acţiunea n-a demarat nici acum. S-a tot aşteptat să se facă o rectificare a bugetului centralizat al statului. Este aprobată lista cu toate comunele din ţară în care se va face intabularea gratuită. În ea sunt incluse şi cele 4 localităţi nemţene. Promisiunea iniţială a fost că intabularea gratuită, în toate comunele incluse pe lista întocmită la nivel naţional, se va realiza la prima rectificare bugetară din acest an. N-a fost să fie! Oare va mai fi? Optimismul i-a mai scăzut chiar şi domnului Simion Stâncel, director OCPI Neamţ: „Lista a rămas aprobată, dar nu s-au dat bani pentru declanşarea procedurii, în nici un judeţ. Din păcate, anul acesta nu mai avem nici o şansă. Dacă, totuşi se vor aloca bani, asta o să fie numai pentru anumite proceduri, pentru achiziţia de servicii. Dar este puţin probabil să se primească bani. Sperăm ca anul viitor să se aloce fondurile necesare şi pentru acest proiect. Eram foarte optimist în privinţa celor 4 comune nemţene trecute pe lista naţională cu intablarea gratuită.”

Când vor exista bani în  bugetul alocat acestui proiect, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imbiliară va organiza licitaţia la nivel de ţară, care se va ţine la Bucureşti, pentru toate localităţile prinse în acea listă.

Deocamdată, în condiţiile date, cu siguranţă, nu mai putem vorbi de următorul „lot” când va putea beneficia de aceste facilităţi. Dacă se va continua acţiunea de intabulare gratuită…

 

*Intabulare pe  bani europeni

O veste foarte bună pentru anul viitor! Se aşteaptă o finanţare de la Comisia Europeană, în sumă de 500 milioane euro. Statul român trebuie să contribuie cu 100 milioane euro. În total, este vorba de 600 milioane euro. Banii vor fi destinaţi cadastrului general, în special cadastrului agricol,  adică tot cadastrul rural. Banii  astfel alocaţi ar putea ajunge pentru cadastrul general realizat la nivel de ţară. Este posibil ca în sumele astea să se încadreze lucrările de cadastru general pentru toată ţara. Asta înseamnă că treaba se va face în fiecare comună, din fiecare judeţ.

Dacă acest proiect chiar se va pune în practică, ar fi,   într-adevăr, o veste minunată.

 

*Prima intabulare, gratuită

De la Simion Stâncel am vrut să aflăm ce trebuie să facă proprietarii de teren din  localităţile rurale ale judeţului, cu excepţia celor 4 comune deja aprobate la intabularea gratuită. Dacă  pot beneficia şi ei de anumite facilităţi pentru înscrierea pământului în Cartea funciară. Şi dacă da, ce anume. „Toţi cei care au titluri de proprietate date la legile fondului funciar, pentru terenurile respective, prima înregistrare în Cartea funciară este gratuită. După prima întabulare, care e gratuită, dacă vrea să facă un transfer de proprietate, atunci plăteşte. Plata o face doar la notar, terenul fiind deja înregistrat în Cartea funciară. Se va achita doar înscrierea noului proprietar, este vorba de o sumă modică.”

Iată şi la ce uşi trebuie să bată, care sunt paşii de urmat de către proprietarul care vrea să-şi treacă pământul în Cartea funciară.

Mai întâi trebuie să verifice la primărie dacă terenul lui a făcut ori nu obiectul Planului de parcelare. Dacă este inclus în Planul de parcelare, treaba este foarte simplă. Trebuie doar să meargă la Biroul de Carte funciară, cu copia actelor de proprietate şi face înscrierea terenului. În cazul în care nu a făcut obiectul unui Plan de parcelare,  atunci este necesar a se întocmi documentaţia cadastrală. Aici intervine negocierea de preţ între proprietarul de teren şi persoana fizică sau persoana juridică autorizată să execute lucrări de cadastru. După asta, OCPI Neamţ face înscrierea gratuită în Cartea funciară, pentru terenul din titlu de proprietate, din extravilan.

În momentul de faţă,  din terenurile nemţenilor deţinute cu titlu de proprietate, foarte puţine sunt înscrise în Cartea funciară. Sub 20 la sută!

*Liber la Cartea funciară de la oraş?

Este posibil ca, de anul viitor, înscrierea proprietăţilor din mediul urban în Cartea funciară se va face gratuit. Sunt vizate toate imobilele din  domeniul public şi privat. E vorba de case, terenuri, apartamentele de la bloc.  Care vor fi raţiunea, temeiul legal şi, mai ales,  sursa de finanţare pentru această acţiune foarte generoasă, de amploare, aflam de la Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publiciate Imobiliară Neamţ. Asta se întâmpla imediat ce a apărut respectivul act normativ. „Prin HG 448/2013 s-a stablit ca proiectul  „Sistemul informatic integrat  de cadastru şi publicitate imobiliră pentru mediu urban” să devină proiect de infrastructură. Tot prin acest act normativ , a fost desemnat Departamentul pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine ca fiind Unitate de achiziţii centralizate. Ca urmare, printr-un parteneriat public privat,  se va face cadastrul urban. Bugetul statului nu va fi afectat. Societatea, cea care va câştiga licitaţia internaţională, va investi banii pe care îi va recupera, în timp, din diverse alte impozite care vin la bugetul statului.”

Dacă chiar se va produce minunea, va fi serios resimţită în buzunarele orăşenilor care trebuie să-şi treacă în Cartea funciară  apartamentul ori casa de la oraş. Şi terenurile dintre blocuri, dacă le au. Se va face totul fără ca omul să mai dea vreun ban. În joc fiind foarte mulţi, atunci când este vorba de astfel de operaţiuni.

Să trăim şi s-o vedem  şi pe asta!

Tina CONDREA