Unităţile din industria agroalimentară controlate desfăşoară activităţi în domenii diverse, precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe.
Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
În unităţile din industria agroalimentară s-au efectuat, la nivel naţional, 6.985 controale, fiind acordate 165 de amenzi, în valoare de 317.800 de lei şi 136 avertismente. Sancţiunile au fost aplicate pentru neconformităţile constatate, dintre care menţionăm: neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereţi, tavan, spaţii, proces verbal pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare (DDD), ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, iluminat, vestiar, grup sanitar, rafturi, navete, flux, mucegai, dospitoare, substanţe dezinfectante), neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, proceduri HACCP, implementare), neconformităţi legate de produse (etichetare, buletine analiză), neconformităţi documentare (documente, trasabilitate), neconformităţi privind personalul (echipament protecţie, carnete sănătate)
De asemenea în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Geanina NICORESCU