Înscrieri la Festivalul-concurs de literatură „Alexandru Macedonski“

Scriitorii nemțeni sunt invitați să se înscrie, până pe data de 1 februarie, la cea de-a IV-a ediție a Festivalului-concurs de Literatură „Alexandru Macedonski“, eveniment organizat de Asociația Macedonenilor din România. Manifestarea se adresează atât scriitorilor care nu au debutat în volum, cât și autorilor de volume, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor din România. Concursul se desfășoară pe două secțiuni, poezie și proză, valoarea premiilor ridicându-se la 4.200 lei.

Potrivit regulamentului, pentru secțiunea Poezie, concurenții care nu au debutat în volum trebuie să trimită un grupaj de 10 poeme, în 3 exemplare, însoțite de un motto, în plic închis, în care se va introduce un alt plic pe care se va scrie motto-ul atașat poemelor, iar în interior se vor scrie, pe coală albă, datele de identitate, telefonul, adresa de domiciliu a autorului și adresa de mail.

De asemenea, concurenții care au debutat în volum vor trimite 2 exemplare din ultima carte editată, însoțite de un plic în care sunt menționate datele de identitate, telefonul, adresa de domiciliu a autorului și adresa de mail.

Pentru secțiunea Proză, concurenții care nu au debutat în volum vor trimite un text de maxim 10 pagini, în trei exemplare (proză scurtă, fragment de roman), însoțit de un motto, în plic închis, în care se va introduce un alt plic pe care se va scrie motto-ul atașat textului, iar în interior se vor scrie, pe coală albă, datele de identitate, telefonul, adresa de domiciliu a autorului și adresa de mail. Cei care au debutat în volum vor trimite două exemplare din ultima carte editată, însoțite de un plic în care sunt menționate, de asemenea, datele de identitate, telefonul, adresa de domiciliu a autorului și adresa de mail. Volumele trimise spre jurizare, la ambele secțiuni, nu se returnează.

Festivitatea de premiere, în perioada 11-12 martie

Juriul, format din personalități literare din cadrul Asociației Scriitorilor din Oltenia și Uniunii Scriitorilor din România, va acorda următoarele premii: pentru secțiunea Poezie – Autori de cărți: Premiul I – 500 lei; Premiul II – 400 lei și Premiul III – 300 lei; pentru secțiunea Poezie – Debutanți: Premiul I – 400 lei; Premiul II – 300 lei și Premiul III – 200 lei; pentru secțiunea Proză – Autori de cărți: Premiul I – 500 lei; Premiul II – 400 lei; Premiul III – 300 lei și pentru secțiunea Proză – Debutanți: Premiul I – 400 lei; Premiul II – 300 lei și Premiul III – 200 lei.

Organizatorii precizează că premianților li se vor asigura toate condițiile pentru a participa la festivitatea prilejuită de acordarea premiilor, care va avea loc la București, în perioada 11-12 martie 2017.

Lucrările pentru concurs vor fi trimise pe adresa: Asociația Macedonenilor din România, str. Thomas Masarik, nr. 29, sector 2, București. Informații suplimentare se pot obține la telefon 0722.251.947.

„Poetul rondelurilor“

Reprezentant de seamă al simbolismului în literatura română, poetul, prozatorul, dramaturgul și publicistul Alexandru Macedonski – supranumit „poetul rondelurilor“ – a susținut modernizarea poeziei, fiind într-un permanent conflict cu junimiștii. Au rămas în istorie polemicile sale cu Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale, polemici care i-au afectat cariera literară și viața și au atras asupra sa oprobriul public.

Iată o consemnare, în acest sens, a scriitorului Victor Eftimiu: „Alexandru Macedonski făcea gafe peste gafe, și, de câte ori noi, tinerii săi admiratori, profitând de lipsa lui din București, căutam să-l reabilităm, să dăm numelui său strălucirea cuvenită, maestrul pica asemenea muștei în lapte și ne zădărnicea imaculatele pânze albe cu care îi înveleam statuia“ (în „Portrete și amintiri“, București, Editura pentru Literatură, 1965, pag. 184).

Nu mai puțin adevărat este faptul că Alexandru Macedonski a încurajat numeroși tineri talentați, între care amintim pe George Bacovia și Tudor Vianu, pe care i-a publicat în revista sa, „Literatorul“.

În cadrul operei sale, un loc aparte îl ocupă „Poema rondelurilor“, care cuprinde 54 de poezii cu formă fixă, având o structură tematică: „Rondeluri pribege“, „Rondelurile celor patru vânturi“, „Rondelurile rozelor“, „Rondelurile rozelor de azi și de ieri“, „Rondelurile Senei“, „Rondelurile de porțelan“.

Irina NASTASIU